Crvena tjeralica

Federalna policija uhitila Bureka zbog malverzacija sa stokom

Vijesti / Crna Kronika | 27. 07. 2017. u 15:58 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Federalne uprave policije su tijekom četvrtka, na osnovu crvene međunarodne tjeralice, lišili slobode osobu Đuro Burek (1957.) iz Jakova, Republika Hrvatska zbog kaznenog djela 'Prijevara u gospodarskom poslovanju' Kaznenog Zakona Republike Hrvatske.

Osoba lišena slobode je predata na dalju nadležnost Sudu Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Ureda za informiranje FUP-a.

Burek je zbog poticanja Stevana Vega (66) na prijevaru i pronevjeru osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora. Veg je pak zbog prijevare i pronevjere u gospodarskom poslovanju osuđen na dvije i pol godine, a u državni proračun dužni su uplatiti 2,427.704,06 kuna.

Kad je 25. lipnja 2001. Ravnateljstvo za robne zalihe Hrvatske potpisalo ugovor s tvrtkom 'Petreš' o pružanju usluga skladištenja i obnavljanja roba državnih rezervi i temeljem kojeg je Vegovoj tvrtki 'Petreš' isporučeno 550 tovnih svinja i 199 grla junadi vrijednih 2,4 milijuna kuna, čelni ljudi Ravnateljstva nisu ništa posumnjali.

Veg im je lagao da na svojim farmama ima kapaciteta za uzgoj 1500 svinja i 200 junadi. Da to nije točno, kao i da ne posjeduje farme niti ih ima u zakupu otkriveno je tek pet godina kasnije. Nakon inspekcijskog nadzora Ravnateljstvo je zatražilo povrat životinja koje je Veg već bio rasprodao.

Sve dok Veg nije upoznao Bureka, tvrtka 'Petreš' trgovala je ribom, a onda je poslovanje prošireno i na uzgoj stoke. Optužnica Bureka tereti da je u lipnju 2001. u Tomašancima nagovorio Vega da u ime 'Petreša' od Ravnateljstva za robne zalihe pri Ministarstvu gospodarstva zatraži veću količinu žive stoke radi fiktivnog uskladištenja.

Tražio je i da ga Veg zaposli, pa je njegov zaposlenik bio 13 mjeseci. Veg je u obrani ispričao da je Bureka upoznao dok se nad njegovom tvrtkom 'Stocker trade' vodio stečajni postupak. Formalno je kupio farmu te tvrtke u Tomašancima, a Burek ga je uvjerio da ima dobre veze u Ravnateljstvu za robne zalihe i da može dogovoriti isporuku žive stoke.

Kopirati
Drag cursor here to close