Čovjek sa snimke

Fabien Clain, francuski obraćenik, preuzeo odgovornost za Pariz

Vijesti / Crna Kronika | 17. 11. 2015. u 20:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tekst u kojem preuzima odgovornost za krvave atentate u Parizu u ime skupine Islamska država (IS) pročitao je u snimci objavljenoj na internetu francuski džihadist Fabien Clain, naveli su u utorak izvori bliski istrazi, prenosi AFP.

Taj 35-godišnjak je blizak Mohamedu Merahu, koji je u ožujku 2012. ubio trojicu vojnika, profesora i troje učenika židovske škole u području Toulousea, nakon čega ga je smaknula policija.

Nakon dugog proučavnaja snimke teksta od 5 i pol minuta na francuskom, objavljene dan nakon napada u kojima je poginulo 129 ljudi, specijalne službe su zaključile da se radi o glasu Fabiena Claina, piše Hina. On i njegov brat Jean-Michel su odrasli u Toulouseu, a postali su radikalni muslimani početkom 2000.-ih godina. Zatim su se približili islamskoj zajednici koju vodi Francuz sirijskog podrijetla Oliver Corel, stariji od njih, kojeg su doživljavali kao duhovnog vođu.

Tijekom zatočenja zatvorske vlasti su zaplijenile poruku koju je uputio Mohamedu Merahu, kojeg je upoznao nekoliko godina ranije.

Nakon oslobođenja Fabien Clain je krenuo u Siriju gdje se pridružio Islamskoj državi. Smatra se da stoji iza neuspjelog napada u travnju na crkvu u pariškoj regiji, u Villejuifu, objavila je Hina.

Hrvatska agencija također prenosi kako je francuska policija triput je zaustavljala automobil s trojicom ljudi iz Belgije osumnjičenih za sudjelovanje u napadima u Parizu u petak dok su se vraćali u Belgiju u subotu ujutro, izjavio je za belgijske medije odvjetnik jednog od njih.

Francuska policija zaustavljala je i provjeravala automobil u kojem su bili Amri, Abdeslam i treći čovjek, kojeg lokalni mediji identificiraju kao Hamzu Attoua (21), tri puta, posljednji put nedugo poslije 9 sati ujutro nedaleko od granice s Belgijom, rekao je Carette.

Odvjetnik je ustvrdio i da je Amri rekao da tijekom vožnje od Pariza do Bruxellesa napade u Parizu nitko nije ni spomenuo.

Abdeslam je i dalje u bijegu, a druga dvojica su u belgijskom pritvoru pod sumnjom za izvođenje terorističkog napada i sudjelovanje u aktivnostima terorističke organizacije.

Brat Salaha Abdeslama, glavnog osumnjičenika za terorističke napade u Parizu za kojim je izdana međunarodna tjeralica, »savjetovao mu je da se preda policiji«, rekao je u razgovoru koji je u utorak objavila francuska mreža BFMTV na svojoj internetskoj stranici.

Policija iz Aachena uhitila je sedam osoba, od kojih su najmanje tri bile strani državljani, u operaciji za koju su tvrdili da je povezana s napadima u kojima je ubijeno najmanje 129 ljudi. Svi su uhićeni u Alsdorfu, mjestašcu nedaleko od Aachena uz njemačku granicu s Belgijom i Nizozemskom,

U Francuskoj i Belgiji traje lov na jednog od osam napadača, a naporu su usmjereni na Saleha Abdeslama (23), Francuza rođenog u Belgiji.

Kopirati
Drag cursor here to close