Nastavak suđenja

Esad Ramić i ostali: Vika i rafali kod kolone zarobljenih u Bradini

Poturović je naveo da su u akciji sudjelovali i pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te da su naišli na otpor, koji su "razbili" drugi dan i ušli u selo.
Vijesti / Crna Kronika | 13. 10. 2021. u 18:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine na području Konjica, svjedok Tužiteljstva Bosne i Hercegovine se prisjetio zarobljavanja, maltretiranja i mrtvih tijela nakon akcije u selu Bradina.

Suđenje 13-orici optuženih nastavljeno je nakon više od godinu i pol pauze saslušanjem svjedoka Semira Poturovića, koji je govorio o akciji čiji je cilj bio zauzimanje Bradine.

Poturović je rekao da je bio u jedinici "Seidovi tigrovi", čiji je zapovjednik bio Seid Padalović. On je naveo da su u akciji sudjelovali i pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te da su naišli na otpor, koji su "razbili" drugi dan i ušli u selo, prenosi Detektor.ba

Tijela muškaraca

On je rekao da je ispred škole bila velika kolona zarobljenih vojnika, žene, djece i starih.

"Mi smo ih osiguravali dok nije došao HVO… Čuo sam viku, kratke rafale…", prisjetio se Poturović.

On je dodao da je, kada je pošao kući, na livadi vidio dva do tri leša. Nakon što je svjedok rekao da nije vidio da je neko bio izveden iz kolone, tužitelj Igor Dubak mu je predočio iskaz iz istrage u kojem je naveo da su pripadnici HVO-a izveli četiri do pet muškaraca u uniformi i da je odmah nakon toga čuo tri kraća rafala. Dodao je da s mjesta na kojem se nalazio nije mogao vidjeti gdje su odvedeni, ali da pretpostavlja da su ubijeni.

Svjedok je potvrdio svoje navode iz istrage, kao i da je vidio kako su pripadnici HVO-a udarali ljude iz kolone šakama i kundacima.

Potvrdio je i da je kasnije čuo da su strijeljani muškarci iz kolone srpske nacionalnosti, kao i da je jedna žena povikala: "Seide, ne daj nas!".

On je dodao da je to bila školska prijateljica njegovog zapovjednika i da je Padalović galamio na vojnike HVO-a i zabranio dalja izvođenja.

Napad na srpsko civilno stanovništvo

"Da njega nije bilo, ne znam što bi bilo", kazao je Poturović.

Na konstataciju tužitelja da u ranijem iskazu nije rekao da je vidio tijela, svjedok je kazao da se ne sjeća i da misli da ih je vidio.

Za zločine počinjene u Konjicu optuženi su Esad Ramić, Omer Borić, Šefik Nikšić, Adnan Alikadić, Mitko Pirkić, Redžo Balić, Hamed Lukomirak, Safaudin Ćosić, Muhamed Cakić, Ismet Hebibović, Enes Jahić, Senadin Ćibo i Željko Šimunović.

Na teret im je stavljeno da su u periodu od svibnja 1992. do svibnja 1993. godine, u okviru širokog i sustavnog napada na srpsko civilno stanovništvo na području Konjica, počinili progon ubojstvima, silovanjem, zatvaranjem, mučenjima i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, oni su bili na zapovjednim funkcijama i pripadnici Općinskog stožera Teritorijalne obrane (TO) u Konjicu, Odreda "Akrepi", policije i stražari u logoru "Čelebići".

Na pitanja Šimunovićevog branitelja Davora Šilića, svjedok je potvrdio da su u akciji bili pripadnici HVO-a iz Klisa. On je kazao da poznaje Željka Mlikotu, ali da ga tada nije vidio.

Suđenje se nastavlja 27. listopada.  

Kopirati
Drag cursor here to close