Nastavak

Počelo obnovljeno suđenje Enveru Buzi za zločin u Uzdolu

Suglasnošću Tužiteljstva i Obrane, nije pročitana optužnica na ovom ročištu.
Vijesti / Crna Kronika | 18. 02. 2021. u 12:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred Apelacijskim vijećem Državnog suda počelo je obnovljeno suđenje Enveru Buzi, kojeg optužnica tereti, u svojstvu komandanta Samostalnog bataljona "Prozor" Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), za zločin počinjen u Uzdolu kod Prozora u rujnu 1993. godine.

Apelacijsko vijeće je ranije uvažilo žalbu Obrane i ukinulo prvostupanjsku presudu kojom je Buza osuđen na 12 godina zatvora jer je kao vršitelj dužnosti zapovjednika Samostalnog bataljona "Prozor" ABiH, imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad jedinicom koja je 14. rujna 1993. godine u ranim jutarnjim satima izvršila napad na selo Uzdol.

Suglasnošću Tužiteljstva i Obrane, nije pročitana optužnica na ovom ročištu.

Tužiteljica Sanja Jukić izjasnila se da je u obnovljenom postupku potrebno da se prihvate svi dokazi koji su provedeni pred Prvostupanjskim vijećem te je planirano saslušanje tri svjedoka o akciji na Uzdolu, među kojima zaštićenog svjedoka "G" i izvođenje novih dokaza.

Vasvija Vidović, odvjetnica optuženog Buze, rekla je da ostaje kod ranije priloženog podneska te predložila saslušanje svjedoka, prenosi BIRN.

Ona se izjasnila da je potrebno da se prijedlog Tužiteljstva odbaci, dodavši da je svjedok "G" ranije saslušan te su se "stekli uvjeti da se iskaz može čitati".

Vidović se protivila i saslušanju druga dva svjedoka koje je predložilo Tužiteljstvo.

"To bi otvorilo vrata da Tužiteljstvo izmijeni optužnicu", kazala je ona i dodala da bi to optuženog moglo dovesti u teži položaj. Rekla je da Tužiteljstvo nije ulagalo žalbu na činjenično stanje.

Kako navodi BIRN, presjedavajući Apelacijskog suda Tihomir Lukes kazao je da su na snazi još uvijek mjere zabrane za Buzu.

Lukes je naveo da se prihvaća prijedlog Tužiteljstva BiH da se saslušaju svjedoci te je za dokaze Obrane rekao kako je potrebno da se reproducira  iskaz svjedoka i ponovo sasluša svjedok kojeg je Obrana predložila.

Nastavak suđenja je zakazan za 5. ožujka.

Kopirati
Drag cursor here to close