Podignuta optužnica

Dvojac osumnjičen za ratni zločin: Tereti ih se za ubojstvo sedam civila

Optuženi su Mirsad Smajić (58) i Nijaz Smajić (61), obojica rođeni u Kotor Varoši u BiH, a nastanjeni u Hrvatskoj, gdje se, prema informacijama Tužiteljstva BiH, i sada nalaze.
Vijesti / Crna Kronika | 28. 12. 2022. u 13:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana koje tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, potvrđeno je danas iz sjedišta tog tužiteljstva u Sarajevu.

Optuženi su Mirsad Smajić (58) i Nijaz Smajić (61), obojica rođeni u Kotor Varoši u BiH, a nastanjeni u Hrvatskoj, gdje se, prema informacijama Tužiteljstva BiH, i sada nalaze.

Optužnica ih tereti da su kao pripadnici tadašnje teritorijalne obrane Republike BiH u rujnu 1992. godine sudjelovali u napadu na selo Serdari kod Kotor Varoši, prenosi Hina. 

U tom su napadu optuženici ubili sedam civila srpske nacionalnosti iz obitelji Serdari, Tepić i Bencuz, a još su dvije osobe teško ranjene, uključujući jednu trudnicu.

Mirsada i Nijaza Smajića optužnica tereti da su najprije ubacili granatu u kuću u kojoj su bili civili, a potom su u nju upali pucajući iz vatrenog oružja. Tužiteljstvo BiH sada ih tereti za kršenje Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba tijekom rata. Najavili su da će krivnju optuženih dokazivati iskazima 16 svjedoka zločina te brojnim materijalnim dokazima.

Optužnicu treba potvrditi Sud BiH, no i kada se to dogodi, neizvjesno je kako će se odvijati sudski proces jer Hrvatska u pravilu ne izručuje susjednim zemljama svoje državljane optužene za ratne zločine. Ako se optuženici ne pojave u BiH, pravosuđu te zemlje ostaje mogućnost ustupiti vođenje postupka Hrvatskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close