Ratni zločin

Dudaković opet neće pred sud

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti…
Vijesti / Crna Kronika | 13. 02. 2023. u 10:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suđenje nekadašnjem zapovjedniku Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću i još šesnaestorici pripadnika tog korpusa za zločine nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine, koje je bilo najavljeno za danas pred Sudom BiH, otkazano je, rekao je Srni Dudakovićev odvjetnik Asim Crnalić.

Rekao je kako je o otkazivanju ročišta obaviješten jutros u 9.00 sati, ali da informaciju o razlogu otkazivanja nije dobio.

Osim Dudakovića, za zločine protiv čovječnosti na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most, te okolnih sela, kao i progon i uništavanje vjerskih objekata optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Protiv Aleta Hodžića predmet je razdvojen nakon što je Sud BiH dobio nalaz timskog vještačenja.

Optužnica ih tereti za ubojstvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za posmrtnim ostacima nekih od ubijenih još se traga.

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne obrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini na području općina Bihać i Cazin.

Kopirati
Drag cursor here to close