Nastavak suđenja

Dudaković i ostali: Dokazi da svjedok nije bio saradnik SIPA-e

Iako je bilo predviđeno unakrsno ispitivanje svjedoka Državnog tužiteljstva Selvera Vojića, Obrane svih 14 optuženih nisu imale pitanja za njega.
Vijesti / Crna Kronika | 08. 05. 2023. u 16:09 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja Atifu Dudakoviću i ostalima, optuženima za zločine na području više krajiških općina, Obrane nisu imale unakrsnih pitanja za svjedoka Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, koji je na jednom od ranijih ročišta rekao da mu je za novac predloženo što da kaže prilikom saslušavanja tokom istrage, dok je Optužba predočila dopise da se ne radi o policijskom suradniku.

Iako je bilo predviđeno unakrsno ispitivanje svjedoka Državnog tužiteljstva Selvera Vojića, Obrane svih 14 optuženih nisu imale pitanja za njega.

Financijska pomoć

Vojić je, svjedočeći na poziv Tužiteljstva BiH 10. travnja, rekao da mu je Simo Tuševljak predložio što treba reći, da su ga inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) upoznali s njim, te da mu je on više puta financijski pomagao, kao i da je jedno vrijeme bio suradnik SIPA-e.

Tužiteljica Marijana Čobović predočila je Sudskom vijeću dopise iz policijskih agencija SIPA-e, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, Federalne uprave policije i Obavještajno-sigurnosne agencije u kojima se navodi da Selver Vojić nije bio njihov suradnik.

Saslušanje i inspektora SIPA-e

"Svjedok je 2009. dao iskaz. Želimo dokazati da je tada govorio istinu i da je na glavnom pretresu promijenio iskaz", rekla je tužiteljica Čobović, te dodala da će naknadno saslušati i inspektore SIPA-e koje je svjedok spominjao u sudnici.

Iako je Sudsko vijeće naredilo Državnom tužiteljstvu da u roku od deset dana dostavi Obrani sve dokaze, CD-ovi još uvijek nisu dostavljeni, te su iz Tužiteljstva BiH rekli da je u tijeku skeniranje materijala i da će im biti dostavljeni do kraja lipnja.

Nema zakonskih pretpostavki za ulaganje audiozapisnika

Tužiteljica Marijana Čobović predložila je da se, uz pisani zapisnik o saslušanju svjedoka u prostorijama SIPA-e 14. svibnja 2009., uvrsti i audiozapis tog saslušanja, čemu su se Obrane usprotivile.

"Nema zakonskih pretpostavki za ulaganje audiozapisnika, jer on nije sastavni dio zapisnika o saslušanju svjedoka, niti je naveden u optužnici", rekla je braniteljica Lejla Čović.

Za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubojstva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, pored Ružnića, optužen je bivši zapovjednik Petog korpusa Atif Dudaković i pripadnici ove jedinice – Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Suđenje se nastavlja 22. svibnja.

Kopirati
Drag cursor here to close