Hram Blagovještenja Presvete Bogorodice

Divljali i uništavali po pravoslavnoj crkvi u Kupresu

Prema policijskom izvješću, počinitelji su najprije porazbijali prozore na crkvi, a potom ušli u unutrašnjost sakralnog objekta gdje su nastavili svoje divljanje i razbijanje.
Vijesti / Crna Kronika | 03. 05. 2019. u 16:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Fena / Hram Blagovještenja Presvete Bogorodice

Nepoznati počinitelji porazbijali su tijekom proteklih praznika sva stakla i devastirali unutrašnjost hrama Blagovještenja Presvete Bogorodice u selu Donje Vukovsko kod Kupresa. 

Prema policijskom izvješću, počinitelji su najprije porazbijali prozore na crkvi, a potom ušli u unutrašnjost sakralnog objekta gdje su nastavili svoje divljanje i razbijanje. 

Incident je prijavio jedan od mještana spomenutog sela, a o incidentu je upoznat i svećenik iz Blagaja Marko Đurić koji vrši bogoslužje u ovoj crkvi.  On je naglasio kako ovo nije prvi put da vandali na ovakav način skrnave hram. 

Svećenik je napomenuo da je ovaj hram nacionalni spomenik, spomenik kulture, te da je sramota što ga vandali već nekoliko puta skrnave. ''Prema policijskom izvještaju nasilnici su nakon što su polupali sve prozore, ušli u crkvu i načinili štetu unutar crkve'' rekao je za RTRS.

Kaže, da jeste pričinjena materijalna šteta, ali i da je sreća u nesreći, to što crkva još nije u potpunosti završena, pa nije bila ni opremljena. ''U crkvi u kojoj imamo jednom godišnje službu, nakon toga, ne ostavljamo vrijede stvari. U ovom mjestu nema ni mnogo srpskog stanovništva ''rekao je.

Crkva Blagovještenja Presvete Bogorodice, sagrađena davne 1863., jedan je od najstarijih hramova u ovom dijelu BiH, koji je proglašen za nacionalni spomenik kulture.

Jedini je od ukupno četiri pravoslavna hrama na Kupreškoj visoravni koji nije srušen do temelja u proteklom ratu u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close