Akcija SIPA-e

Dim i Senior - tri osobe lišene slobode zbog prodaje droge

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode će tijekom dana biti predana postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH na dalje postupanje.
Vijesti / Crna Kronika | 16. 11. 2018. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) realizirali su u četvrtak na širem području Bosne i Hercegovine, operativnu akciju kodnog naziva „Dim“, usmjerenu na suzbijanje proizvodnje i prometa opojnih droga. Akcija je realizirana po naredbi Suda Bosne i Hercegovine i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Prilikom realizacije navedene akcije policijski službenici SIPA-e su u suradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-Dobojskog i Tuzlanskog kantona, izvršili pretrese na tri lokacije i tom prilikom lišili slobode dva lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine ''Organizirani kriminal'' u vezi sa kaznenim djelom iz člana 195. ''Neovlašteni promet opojnim drogama'', istog zakona.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode će tijekom dana biti predana postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH na dalje postupanje.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu :SIPA), u četvrtak su, pod nadzorom Tužiteljstva BiH, na području Brčkog, realizirali operativnu akciju kodnog naziva “Senior” u kojoj je jedna osoba lišena slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo kazneno djelo iz člana 195. KZ BiH „Neovlašteni promet opojnim drogama“.

Prilikom realizacije navedene akcije policijski službenici SIPA-e su na području Brčkog, po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, izvršili pretrese na dvije lokacije.

Tom prilikom u kući koju koristi osumnjičeni, otkriveno je i privremeno oduzeto oko 520 grama smeđe praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu heroin, 11.000 eura, omoti telefonskih kartica sa brojevima telefona i dva telefonska aparata koje je koristio osumnjičeni.

Po okončanju pretresa, u službenim prostorijama SIPA-e izvršena je kriminalistička obrada nad osobom lišenom slobode, koje će u skladu sa odredbama Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine, uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu biti predat postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH na dalje postupanje.

Kopirati
Drag cursor here to close