Sudnica

Detalji s ročišta: Respiratori kupljeni jednim sms-om?

Tužitelj Džermin Pašić je kazao da je riječ o organiziranoj grupi koja je svaki korak usuglašavala i zajednički djelovala.
Vijesti / Crna Kronika | 24. 02. 2021. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Srebrena malina" izabrana na osnovu SMS poruke premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, objavio je Dnevni avaz detalje s ročišta u aferi Respiratori.

Naime, završeno je iznošenje uvodnih riječi Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u predmetu "Respiratori", u kojem su optuženi federalni premijer Fadil Novalić, njegova zamjenica Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, te vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Tužitelj Mirza Hukeljić kazao je da se unaprijed znala firma koja će nabaviti 100 respiratora. Kako je pojasnio, postupak odabira "Srebrene maline" baziran je na osnovu jedne sms-poruke optuženom Novaliću i da to radi po uputama osobe koje se zove Asim.

Ovu poruku premijeru FBiH Fadilu Novaliću poslao je optuženi Fikret Hodžić.

Tužiteljstvo je u uvodnim riječima kazalo da je kompletan plan nabavke osmislio Novalić, a da su upute pratili Solak i Hodžić. Zanimljivo je, međutim, dok je u uvodnim riječima tužitelj Hukeljić govorio da će svjedočiti vještak iz Velike Britanije koji će pojasniti o kakvim se respiratorima radi, premijer Novalić se smijao na što je ukazao i tužitelj, navodi Avaz.

Klix pak navodi kako je tužitelj Džermin Pašić kazao da je riječ o organiziranoj grupi koja je svaki korak usuglašavala i zajednički djelovala.

"Svaka od radnji svakog od optuženih je rađena uz znanje i suglasnost ostalih. Nitko ovdje nije posezao za radnjama koje prethodno nisu bile osmišljene i dogovorene. Nije bilo nikakvih improvizacija niti hitnosti", rekao je Pašić.

Prema njegovim riječima, koliko je postupak nabavke respiratora bio "hitan", govori činjenica da su oni tek jučer prošli proces verifikacije.

Kopirati
Drag cursor here to close