Crna godina

Crne brojke: Promet u pola ove godine odnio života kao cijela prošla godina

Vijesti / Crna Kronika | 30. 06. 2017. u 07:17 Sa. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prvoj polovini ove godine na području Hercegovačko-neretvanske županije u prometu je život izgubila 21 osoba što je skoro jednako broju žrtava u prometu tijekom cijele 2016. godine.

Naime, prema izviješću Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ-a o stanju u županiji, kojeg su uvojile Vlada i Skupština, u cijeloj prošlog godini na prometnicima smrtno stradale 22 osobe.

Najviše osoba je poginulo na području Mostara, te su većinom život izgubile muške osobe. Prema podacima koje smo dobili Auto moto saveza u Bosni i Hercegovini na području ove županije postoji nekoliko ''crnih točaka'', odnosno mjesta na kojima se najčešće događaju prometne nesreće.

''Crne točke su ujedno i najfrekventnije dionice. Izdvajamo dionicu Mostar – Jablanica – Konjic. Zatim dionica Mostar – Stolac koja je najkritičnija u zimskom vremenu kad ima dosta padalina. Tu se događa dosta prometnih nesreća, što se tiče proklizavanja vozila s ceste'', rekao je za Bljesak.info Ronald Čuljak iz Auto moto saveza u Bosni i Hercegovini.

Stradali motociklisti

Čuljak je rekao da je kritična i dionica Mostar – Čitluk, koja je odnedavno postala magistralna cesta.

''Dionica Mostar – Čitluk je na par mjesta ona je jako uska. Naime, ona širokom i gustoćom prometa spada u rizične ceste. Prilikom mokrog kolnika tu se događaju prometne nesreće, posebno na dionici između Kruševa i Sretnica'', rekao je Čuljak.

U prometnim nesrećama koje su se dogodile u posljednjem razdoblju smrtno su stradala i tri motociklista. Čuljak je rekao da su iz projekcija koje su radili došli do zaključka da motociklisti najviše stradavaju zbog nepažnje vozača motornih vozila.

Apel vozačima

''To je jedan od razloga. Razlog je i neprilagođena brzina od strane vozača motocikala i od strane vozača motornih vozila, zatim neprilagođena brzina stanju i uvjetima kolnika'', rekao je Čuljak.
Apelirao je na vozače da prilagode brzinu vožnje uvjetima i stanju kolnika.

''Također prilikom putovanja vozači trebaju pregledati svoja vozila i ispraviti sve nepravilnosti koje su potrebne za sigurno putovanje od točke A do točke B. Vozačima preporučujemo da se informiraju na naš dežurni telefon 1288 koji je otvoren od 0-24 sati o stanju u prometu i graničnim prijelazima'', rekao je Čuljak.

Stanje u 2016. godini

Prema spomenutom Izvještaju i tvrdnjama županijskog Ministarstva unutarnjih poslova, stanje u prometu u 2016. je bilo zadovoljavajuće budući da se smanjio broj stradalih u prometu. No, broj onih koji su stradali u prometu u prvoj polovici 2017. učinit će ovu godinu crnom godinom kad je u pitanju promet.

Posljedice prometnih nesreća u 2016. godini su: 22 poginule osobe, 135 teže i 893 lakše ozlijeđene osobe dok je godinu ranije u prometu poginulo35 osoba, 130 ih je teže i 777 lakše ozlijeđeno.

Od ukupnog broja prometnih nesreća 1719 ili 73,9 % se dogodilo u naselju, a 606 ili 26,1 % izvan naseljenog mjesta. Po kategoriji puta najviše prometnih nesreća se dogodilo na: ulicama u naselju - 1021 od ukupnog broja (ili 43,9 %),na magistralnim putovima - 973 od ukupnog broja (ili 41,8 %),na regionalnim putovima - 149 od ukupnog broja (ili 6,4 %),na lokalnim putovima - 148 od ukupnog broja ( ili 6,4 %),te na "ostalim putovima" — 34 od ukupnog broja (ili 1,5 %).
Po karakteristikama puta: 325 prometnih nesreća se desilo na raskrižjima u naselju,48 na raskrižjima van naselja, tri na pješačkom prijelazu,11 na mostu, tri na nadvožnjaku, dvije na podvožnjaku,33 u tunelu,te 1.900 na "ostalim mjestima".

Najčešći uzroci prometnih nesreća su: neprilagođena brzina uvjetima vožnje - 656 (ili 28,2 % od broja svih registriranih prometnih nesreća u 2016. godini) i vožnja pod utjecajem alkohola - 93 (ili 4 % od broja svih registriranih prometnih nesreća u ovoj godini).

Promatrano po policijskim upravama najveći broj prometnih nesreća se dogodio na području: PU Mostar - 1491 ili 64,1 % od ukupnog broja (2015 god.- 1387)PU Konjic - 482 ili 20,7 % od ukupnog broja (2015 god. — 447)PU Čapljina - 352 s/n ili 15,1 % od ukupnog broja (2015 god. —293)

Kopirati
Drag cursor here to close