crna godina

Crna 2015. u Mostaru - filmske pljačke, misteriozne pucnjave i ubojstva

Vijesti / Crna Kronika | 04. 01. 2016. u 10:29 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već prvi vikend 2015. godine u Mostaru započeo je s kaznenim djelima i krađama, a ni godina koja je protekla nije bila bolja. Proteklu godinu obilježile su brojne pljačke, tragična ubojstva i prometne nesreće.

Prošla, 2015. godina započela je serijom pljački, pa je redakcija portala Bljesak.info napravila kartu razbojništava. Gotovo svaki dan zabilježene su pljačke trgovina, obiteljskih kuća, kladionica, a i građani su se pokušali obračunati s kradljivcima. Razbojništva su se nastavila i u veljači, kada su u samo jednom satu opljačkane su dvije trgovine, a lopovi su počeli otuđivati, ni manje ni više nego cijele kase.

Divlji Zapad

Serije pljački obilježile su i proljeće. Tako su u travnju zabilježene tri provale u šest minuta, kada su opljačkane dvije trgovine i benzinska crpka. Također, zanimljivo je istaknuti i jedan vikend u travnju kada se Mostar pretvorio u divlji zapad. Tada je u samo dva dana zabilježeno nekoliko tučnjava, provala i upotreba vatrenog oružja. Zanimljiv slučaj pljačke preplavio je društvene mreže, kada je Vlado Savić osuđen na zatvorsku kaznu od jedne i pol godine zbog pljačke kladionice, koju kako tvrdi Vlado, nije počinio.

U svibnju, tik  nakon terorističkog napada u Zvorniku, pomutnju i strah u javnosti izazvale su podignute mjere pripravnosti mostarske policije. Bljesak.info je doznao kako je policija tada dobila 'vrlo ozbiljne prijetnje'. Iz MUP-a HNŽ-a tada je priopćeno kako su mjere pripravnosti povećane zbog velikog broja razbojništava, teških kaznenih djela i napada na PS Zvornik.

Lipanj su posebno obilježene dvije pucnjave u središtu grada. Na Rondou se dogodila misteriozna pucnjava, a policija je bila u potrazi 'pomalo mišićavog muškarca'. Karakteristično za ovu pucnjavu je da je svatko nešto čuo od nekoga, ali nitko nije ništa vidio. Mjesto na kojem se pucnjava dogodila nije prekriveno nadzornim kamerama, pa je bilo jako teško ući u trag misterioznom pucaču. Druga pucnjava u lipnju se dogodila također u sred bijela dana, kada je muškarac u Ulici kralja Tomislava zapucao iz vatrenog oružja. Prema tadašnjim navodima ispalio je dvadesetak metaka, odmah nakon pucnjave muškarac je uhićen.

Napirlitane dame i filmske pljačke

Ljeto su obilježile 'filmske pljačke' dvojice muškaraca maskiranih fantomkama i naoružanih automatskim oružjem, kao i masovni napadi na žene, kojima su napadači krali nakit. Sigurnost u Mostaru, također je ugrožena ovo ljeto kada su novopostavljene kamere koje pokrivaju ulaze i izlaze iz grada propucane, te je na taj način prekinut njihov rad.

Tri 'napirlitane dame' koje su opljačkale 77-godišnjeg starca privukle su velikou pozornost i gnejv javnosti. Jesen su obilježile pljačke dostavljača, kladionica, potjera ukradenih automobila, dok  je ulaskom u  zimske mjesece u Mostaru povećan broj pljački i krađa.

Na ulicama Mostara u prosincu je postalo 'popularno' trganje ženskih torbi, krađa automobila, te provale trgovina. Provalnici osim novc ai vrijednog nakita u prosincu su krali čokolade, cigarete i jakne.

Ubojstva

Mostar se u protekloj godini našao u središtu svih medija u regiji, kada je u listopadu ubijen vlasnik tvrtke Moj Taxi, Božidar Cicmil, čije je ubojstvo još uvijek pod velom tajni. Podsjetimo, Cicmila je u mostarskom naselju Rudnik, u jutarnjim satima likvidirao zasad nepoznati ubojica. Cicmil se, prema ranijim policijskim izjavama povezuje s crnogorskim kriminalnim miljeom, te se dovodio u vezu s nekoliko prethodnih ubojstava.

Kraj godine obilježil je krvavo ubojstvo 22-godišnjaka, kojeg je na nožem ubo 16-godišnjak.

Godinu su obilježila i samoubojstva većinom mlađih osoba.

Također, u protekloj godini policija se obračunala i s nepravilnostima u svojim redovima, te je slobode lišeno nekoliko policijskih službenika zbog više kaznenih djela, ugrožavanja sigirnosti, krađa...

Tragične nesreće

Prometne nesreće su protekle godine u Mostaru ugasile puno života i nanijele brojne ozljede sudionicima, no unatoč tome opreza na cesti još uvijek nedostaje.

U sudarima automobila, sudara s biciklom, motociklom i udarom na pješake izgubljeni su životi, što djece, mladih i starijih osoba. Kraj godine je obilježila velika tragedija, kada je automobil s četvero mladih studenata Sveučilišta u Mostaru, sletjelo u Neretvu. Ovaj događaj zavio je u crno Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Kopirati
Drag cursor here to close