tajne aktivnosti

CIA o napadu u Parizu: Znali smo za ISIL-ov plan

Vijesti / Crna Kronika | 16. 02. 2016. u 12:42 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor CIA-e John Brennan za CBS je rekao kako je Centralna obavještajna agencija imala informacije da Islamska država planira nekakav teroristički napad tek nekoliko dana prije masakra u Parizu, tijekom kojeg je poginulo 130 ljudi.

Agencija i njezini partneri bili su svjesni da ISIL organizira tajne aktivnosti prije napada, no pokušaje da ih se spriječi zaustavilo je "sofisticirano" korištenje enkriptirane komunikacije na internetu.

"Znali smo da sustav svijetli crveno. Znali smo da ISIL pokušava nešto izvesti. No osobe koje su u to bile upletene iskoristile su najnovije dostupne načine za komunikaciju koje su skrivene od nas", rekao je Brennan, koji je nakon napada svojim agentima kazao da moraju bolje raditi kako bi spriječili da se tako što ne ponovi.

"Moramo raditi bolje. Moramo imati mogućnosti, tehničke sposobnosti, ljudske izvore. Vjerujte mi, obavještajne agencije su zaustavile nebrojene napade, teroriste koji su preseljeni iz Iraka u Siriju pa u Europu. Zaustavili smo ih i blokirali i uhitili i pritvorili i ispitali zahvaljujući vrlo dobrom obavještajnom poslu", rekao je te dodao kako vjeruje da Islamska država pokušava organizirati napad i pronaći metu u SAD-u.

"Očekujem da će pokušati postaviti ljude, sredstva ili nešto drugo da izvedu ili potaknu ljude da izvedu te napade. Stoga vjerujem da su njihovi pokušaji neizbježni. Ne mislim da je i njihov uspjeh nužno neizbježan", rekao je.

Također je otkrio kako se redovno čuje s čelnikom ruske Savezne sigurnosne službe (FSB) Aleksandrom Bortnikovim te da CIA izravno kontaktira s FSB-om. Glavna tema njihovih razgovora je obavještavanje ruskog predsjednika Vladimira Putina o potencijalnim sukobima američkog i ruskog zrakoplovstva u Siriji, prenosi index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close