Zločin u Uzdolu

Buza u siječnju mora u zatvor

Buza je tražio da ovaj sud donese privremenu mjeru kojom bi odložio izvršenje kazne zatvora izrečene presudom Suda BiH, što je Ustavni sud odbio…
Vijesti / Crna Kronika | 08. 11. 2021. u 16:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev Envera Buze, bivšeg zapovjednika Samostalnog bataljona Prozor Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) osuđenog na osam godina zatvora za zločin u Uzdolu u općini Prozor-Rama, za privremeno odlaganje izvršenja zatvorske kazne dok se ne odluči o njegovoj apelaciji, objavio je BIRN.

Kako se navodi u odluci Ustavnog suda, Buza je tražio da ovaj sud donese privremenu mjeru kojom bi odložio izvršenje kazne zatvora izrečene presudom Suda BiH, što je Ustavni sud odbio kao neosnovan zahtjev. Prema odluci Suda BiH, Buzi je izdržavanje kazne odloženo do siječnja 2022. godine.

Buza je prošlog mjeseca Ustavnom sudu podnio apelaciju protiv prvostepene i drugostepene presude Državnog suda.

Okrutno i svirepo

“Apelant je predložio da Ustavni sud donese privremenu mjeru kojom se odlaže izvršenje kazne zatvora apelantu, do donošenja konačne odluke Ustavnog suda o ovoj apelaciji”, stoji u odluci Ustavnog suda.

Sud BiH donio je u lipnju 2021. drugostupanjsku presudu kojom je Enver Buza, kao v.d. zapovjednika Samostalnog bataljona Prozor ABiH, osuđen na osam godina zatvora za zločin počinjen u Uzdolu u općini Prozor-Rama.

Apelacijsko vijeće je navelo da su pripadnici ove jedinice na okrutan i svirep način u Uzdolu izvršili zločin nad 27 civila, među kojima su bili žene, djeca i starija lica. Vijeće je konstatiralo da je Buza fizički bio blizu mjesta zločina, a kasnije od Službe javne bezbjednosti (SJB) imao informacije o zločinu, dodavši da nije naredio istragu o događanjima u Uzdolu.

Prvostupanjskom presudom iz rujna 2019. Buza je bio osuđen na 12 godina zatvora, ali je Apelacijsko vijeće uvažilo žalbu Obrane te ukinulo ovu odluku, nakon čega ga je u konačnici osudilo na osam godina zatvora.

Buza je od Državnog suda sredinom listopada 2021. tražio odlaganje izvršenja zatvorske kazne zbog zdravstvenih razloga, a u odluci Ustavnog suda se navodi da je Sud BiH udovoljio njegovom zahtjevu te odložio izvršenje kazne na tri mjeseca, odnosno do 18. siječnja 2022. godine.

Zdravlje

“U konkretnom slučaju apelant zahtjev za donošenje privremene mjere temelji na tvrdnji da je tražio odgađanje izdržavanja kazne, da mu je udovoljeno molbi do 18. siječnja 2022. godine, ali zbog jako lošeg zdravstvenog stanja apelanta i njegove supruge apelant traži da Ustavni sud odloži izvršenje kazne zatvora po presudi Suda BiH do donošenja odluke po apelaciji apelanta”, stoji u odluci Ustavnog suda o privremenoj mjeri.

Ustavni sud primjećuje, kako se navodi, da Buza ima zakonsku mogućnost da po osnovu  bolesti traži odgađanje dok bolest traje, kao i da po svim osnovama ukupno odgađanje izvršenja kazne može trajati najduže 12 mjeseci.

“Stoga Ustavni sud nalazi da ono što apelant traži pred Ustavnim sudom već mu je omogućio Sud BiH, a nakon proteka razdoblja od 18. siječnja 2022. godine, a prije obraćanja Ustavnom sudu, apelant još uvijek treba koristiti mogućnost da od Suda BiH, kao redovnog suda, po istom osnovu traži odgodu izvršenja kazne zatvora”, navodi se u odluci Ustavnog suda.

Kopirati
Drag cursor here to close