Prijavite ovakve slučajeve

Broj prijavljenih slučajeva nasilja nad djecom u BiH udvostručen

''Nažalost, zbog ove pandemije djeca provode još više vremena na internetu i samim tim postaju izloženija nasilju'', istaknuo je Karabegović.
Vijesti / Crna Kronika | 20. 10. 2020. u 13:48 Bljesak.info
Broj prijavljenih slučajeva nasilja nad djecom u BiH udvostručen

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednje tri godine broj prijavljenih slučajeva nasilja nad djecom u BiH je udvostručen - istaknuto je na današnjoj promociji proizvoda i aktivnosti projekata provedenih radi sprječavanja te vrste nasilja.

Projektni koordinator nevladine organizacije MFS-EMMAUS Haris Karabegović naveo je da to pokazuje da njihove aktivnosti doprinose da stanovništvo prepoznaje i prijavljuje takve slučajeve i da budu procesuirani, prenosi Fena.

Pojasnio je da u sklopu dva projekta koje provode uz podršku UNICEF-a, Vlade Švedske i organizacije Save the Children i kroz aktivnosti Centra za sigurni internet rade na edukaciji djece, roditelja i ostalih kako da prepoznaju i prijave nasilje, te kako da zatraže podršku za žrtve.

''Nažalost, zbog ove pandemije djeca provode još više vremena na internetu i samim tim postaju izloženija nasilju'', istaknuo je Karabegović.

U okviru spomenutih projekata snimljen je animirani film "Nasilje nad djecom", video klip "Stop nasilju u digitalnom okruženju!", te su razvijene mobilna aplikacija/igrica "Super Safe" i memorijska igrica "Stay Safe", koji su predstavljeni danas.

Zamjenik rezidentnog predstavnika UNICEF-a u BiH Alwin Nijholt poručio je da je u posljednjim godinama u BiH posvećena dodatna pozornost i posvećenost borbi protiv nasilja nad djecom, ali da još uvijek postoji raskorak između deklarativne posvećenosti i poduzimanja konkretnih mjera.

''Od početka ove godine u kojoj smo svi pogođeni pandemijom koronavirusa porasla je zabrinutost da je broj slučajeva nasilja nad djecom povećan, za što postoje i dokazi'', naglasio je Nijholt.

Eneid Hasanović iz Federalne uprave policije rekao je da ta institucija radi na sprječavanju zlostavljanja djece u digitalnom okruženju kroz istražne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, te preventivno kroz obuke djece u suradnji s nevladinim sektorom.

Kopirati
Drag cursor here to close