Potpuno drugačiji nalaz

Britanski forenzičar tvrdi da Lana Bijedić nije ubijena

Iako Clark nije iznosio kvalifikaciju djela, njegov nalaz je, praktično, suprotstavljen onom koji je napravio dr. Dražen Damjanjuk, koji je uradio obdukciju.
Vijesti / Crna Kronika | 30. 12. 2020. u 20:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nepuna dva mjeseca, koliko je prošlo otkad su iz Tužiteljstva ŽZH službeno zatražili angažman Johna Clarka, forenzičkog vještaka za patologiju Univerziteta u Glasgowu, u vezi sa slučajem misteriozne smrti Mostarke Lane Bijedić (19), iz ove pravosudne institucije je u utorak potvrđeno da su zaprimili nalaz i mišljenje ovog britanskog stručnjaka.

Kako je utorak u Širokom Brijegu pojasnio Josip Aničić, jedan od tužitelja na ovom slučaju, od Clarka su zatraženi mišljenje i stručni nalaz o načinu nastanka ozljeda na tijelu nesretne djevojke, piše Avaz.

Pregledao predmet

Prema nalogu koji mu je dostavljen, kako je rekao, britanski vještak je pregledao predmet o pronalasku beživotnog tijela Lane Bijedić koji uključuje medicinsku dokumentaciju, fotodokumentaciju, zapisnik o očevidu, obdukcijski nalaz te druge dokumente.

Analizirajući i obrazlažući svaku pojedinačnu tjelesnu ozljedu, vještak je zaključio da priroda unutarnjih i vanjskih prisutnih ozljeda ne podržava mišljenje iz obdukcijskog nalaza da je Lana Bijedić bila žrtva napada koji je uključivao udaranje šakama, šutiranje i moguće udaranje teškim predmetom, rekao je Aničić za Avaz.

Također, Clark je, ispričao je Aničić, pozivajući se na dugogodišnje iskustvo, naveo da nije neobično kod slučajeva kao što je konkretni vidjeti relativno malo vanjskih ozljeda, posebno ako je riječ o padu na relativno meku površinu, kao što je vegetacija ili voda, ali ipak s velikim i fatalnim unutrašnjim oštećenjem.

Unutarnje ozljede su više navodile na ozljede nastale deceleracijom, onom vrstom ozljeda koje uzrokuje naglo zaustavljanje pri udaru tijela koje se kreće, kazao je Aničić.

Iako Clark nije iznosio kvalifikaciju djela, njegov nalaz je, praktično, suprotstavljen onom koji je napravio dr. Dražen Damjanjuk, koji je uradio obdukciju, a nakon čega je, podsjetimo, izneseno da je nesretna djevojka “udarana, davljena i bačena u rijeku” te se ovaj slučaj vodi kao ubojstvo.

Da, imamo, praktično, dva suprotstavljena nalaza, ali istražne radnje još nisu okončane. Nastavljamo raditi na ovom slučaju, vidjet ćemo što ćemo dalje poduzeti, o tome u ovom trenutku ne bih govorio, istaknuo je Aničić.

Dr. Damjanjuk: Povrede glave tipične za udarce šakama

S druge strane, dr. Damjanjuk je u utorak za Avaz kazao da ostaje pri svom nalazu koji je izradio nakon obdukcije.

Izuzetno cijenim i poštujem Clarka, međutim, mislim da je vrlo nezahvalno izrađivati nalaz na osnovu foto i druge dokumentacije. Nije isto gledati ozljede na fotografijama i onako kako se to radi tijekom procesa obdukcije. Na koncu, ja u svom nalazu, a tako smo svi mi naučeni, nigdje nisam naveo da je riječ o ubojstvu. To bi, valjda, istraga trebala pokazati. Međutim, ja se ne mogu složiti s tim da su ozljede nastale usljed pada s visine.

Pazite, riječ je o visini od 110 metara. S druge strane, koliko mi je poznato, tijekom očevida nije uočena rupa u granju koja bi morala nastati usljed pada, a u tom slučaju bi se radilo o ogromnoj rupi, s promjerom od tri metra, kada se, je li, uzmu u obzir svi parametri. Nadalje, ozljede koje je nesretna djevojka imala na glavi su tipične za udarce šakom ili nogom. Iskreno, volio bih da se taj slučaj, koji je izuzetno kompleksan, riješi. Po meni, greška je napravljena u startu, jer je dopušteno da se tijelo kremira, ispričao nam je dr. Damjanjuk.

Nejasne okolnosti

Tijelo nesretne Bijedić je pronađeno 6. listopada prošle godine u večernjim satima u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog, i to nedugo nakon prijave o njenom nestanku.

Kobnog dana Lana se iz Mostara, pod potpuno nejasnim okolnostima, autobusom zaputila u Čapljinu, kako je to otkriveno uz pomoć snimaka nadzornih kamera u ova dva grada. U poslijepodnevnim satima je trebala otputovati za Sarajevo, gdje je bila upisala fakultet.

Kopirati
Drag cursor here to close