Provale i krađe

Bosanci po Njemačkoj krali alkohol, satove, nakit, bijelu tehniku ...

Vijesti / Crna Kronika | 10. 07. 2016. u 16:07 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 167.000 puta registrirane su provalne krađe u Njemačkoj prošle godine. To je u odnosu na 2014., bilo povećanje od deset posto. Najviše pljački je bilo u gradskim sredinama. Policiji u njemačkom Dortmundu su trebali mjeseci da poveže da je 250 pljački obavila ista banda, koja je koristila sofisticiranu infrastrukturu, prenosi Zenicablog.

Upaljeno svjetlo u jednoj kući u kojoj nije trebalo biti nikoga, otkrilo je provalnika, mještani su zvali policiju, koja ga je uhitila i tu se klupko počelo odmotavati, kaže Roland Bruss, voditelj istrage komisije 'Angel', koji je osnovana nekoliko tjedana kasnije.

U mobitelu uhićenog pronađeni su brojevi, uz pomoć policije iz Zenice imali su temelj za daljnja istraživanja. Bruss i njegove kolege počeli su analizu i praćenje brojeva. Uskoro je postalo jasno da pritvoreni provalnik nije bio usamljen, nego je pripadao grupi Zeničana, Bosanaca, koji su operirali ne samo u Dortmundu, već cijeloj Rurskoj regiji i u ostatku Sjeverne Rajna-Vestfalije i u Donjoj Saskoj.

Provalnici uglavnom iznajmljuju skupocjene apartmane na više mjeseci, plaćajući ih više nego što je realna tržišna cijena. To postaju baze za dalji rad, odnosno kriminalne operacije. Voze kompaktne ili vozila srednje klase kao što su golf ili Audi A3, navodi Zenicablog.

Adrese za pljačkanje dobivaju od suradnika, obučenih da na osnovu prepunih poštanskih sandučića koje nitko ne prazni ili fotogrfija koje neoprezni turisti objavljuju 'uživo' sa udaljenih destinacija, lociraju i određuju mjesta pogodna za pljačke. U posljednje vrijeme kriminalci su, zbog krize u gradovima poput Zenice, imali problema sa prodajom ukradene robe, ako je ona skupocjenija.

"Nikad nisu govorili o pljačkama putem telefona, ali jesu često, prečesto dogovarali sastanke, u pubovima, gdje su dogovarali lokacije, plijen. Ljetovanje i mračne zimske noći su najbolji termini za provale. Ubrzo smo utvrdili da Zeničani, članovi bande, nisu živjeli u Dortmundu, nego u Esenu i Gelzenkirchenu, u zgradama, blizu autoceste, radi lakše komunikacije", naveli su njemački policajci za tamošnje medije.

"Žurili smo, jer smo znali da je banda spremna za odlazak iz Njemačke. Od 17. do 25. veljače palo je ukupno 13 počinitelja koji su odgovorni za 250 provala. Oni se suočavaju s kaznom od tri do pet godina zatvora. Iako su neki uhićeni bili šokirani, neki su samo rekli – znači, pretpostavljam da rodbinu neću vidjeti nekoliko godina.

Neki su čak zadržali stvari koje su obećali rodbini, poput Play-stationa, tava, usisivača, koje nisu slali radi prodaje. Pronađene su torbe, satovi, nakit, parfemi, boce Jack Daniels viskija". Još dvanaest provalnika sada je identificirano, ali još uvijek nisu uhićeni, ranije su napustili Njemačku.

Kopirati
Drag cursor here to close