Dogodi se i to

Bivši zastupnik otišao u zatvor

Vijesti / Crna Kronika | 10. 07. 2023. u 13:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Senaid Begić | Foto: CIN

Bivši federalni i kantonalni zastupnik Senaid Begić otišao je na izdržavanje dvoipolgodišnje zatvorske kazne, na koju je osuđen pred Kantonalnim sudom u Zenici zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja, te prevare i pronevjere u službi, objavio je BIRN.

Begić je na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom zavodu poluotvorenog tipa Orašje po presudi Kantonalnog suda u Zenici iz travnja 2021. godine.

Osuđen je da je, kao direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, zloupotrijebio položaj, te izvršio pronevjeru i prevaru u službi zbog nezakonitog zapošljavanja, refundiranja troškova liječenja u inozemstvu, zloupotrebe troškova prijevoza i prisvajanja mobilnog telefona koji je u vlasništvu Zavoda.

Osim zatvorske kazne, Sud mu je na godinu i pol zabranio obavljanje funkcija rukovođenja u državnim organima, kao i u javnim poduzećima i ustanovama.

Begić je bio zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i član Glavnog odbora SDP-a BiH.

Nakon izricanja pravosnažne presude Kantonalnog suda u Zenici, Begiću je oduzet mandat federalnog zastupnika.

Općinski sud u Zenici je ranije prvostepenom presudom osudio Begića na četverogodišnju kaznu zatvora, ali mu je na Kantonalnom sudu ta kazna smanjena na dvije i pol godine, objavio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close