Gabrijela Žalac

Bivša ministrica uhićena nakon istrage koju je zatražio Ured europskog javnog tužitelja

Kako je danas službeno potvrđeno, bivša hrvatska ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, uhićena je nakon istrage koju je zatražio Ured europskog javnog tužitelja
Vijesti / Crna Kronika | 10. 11. 2021. u 17:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako je danas službeno potvrđeno, bivša hrvatska ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, uhićena je nakon istrage koju je zatražio Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), tijela koje se bavi malverzacijama kojima su oštećeni europski fondovi.

Slijed događaja u ovoj aferi pritom je iznimno neugodan za hrvatsko pravosuđe: portal Telegram.hr u ljeto 2019. otkriva da je Ministarstvo Gabrijele Žalac softver koji je zapravo koštao 2,9 milijuna, platilo 13 milijuna kuna.

S obzirom na to da je većina tog iznosa plaćena europskim novcem, nakon objave tog teksta Europski ured za borbu protiv prevara (OLAF) od Telegrama traži da dostave svu dokumentaciju koju su novinari analizirali kao i prepisku njihovog novinara s Ministarstvom.

Prije nekoliko mjeseci međutim slučaj se ponovno aktualizira i Telegram tada doznaje kako je policija 27. rujna, ušla u Ministarstvo s nalogom za pretres. Nakon toga su zaplijenili dio kompjutorske opreme i dokumentaciju vezanu upravo uz aferu softver. Uskoro dolazi potvrda kako su istragu inicirala tijela Europske unije.

Jutarnji list zatim objavljuje kako se čudnom kupovinom softvera svojedobno bavio i USKOK, no obustavili su izvide jer ''dokazi koje su prikupili nisu potvrdili sumnje iznesene u medijima da je Gabrijela Žalac napravila nešto protuzakonito''.

Zašto su točno hrvatski istražitelji obustavili izvide, a onda je afera opet došla na red nakon što je reagirao Ured europskog javnog tužitelja, važno je pitanje na koje bi USKOK morao odgovoriti. Tim više što je afera zapravo dubinski jednostavna, piše portal Telegram.hr.

Novinari ovoga portala su 2019. godine, iz poslovnih knjiga tvrtke Ampelos otkrili kako je trošak izrade sofvera, koji je Žalac platila 13 milijuna kuna, iznosio 2,9 milijuna.

Pritom ni vlasnik tvrtke Ampelos, Marko Jukić, nije bio osobito misteriozan. Kako su več prije objavili, iznos od 13 milijuna kuna koji mu je Ministarstvo isplatilo nije se tamo dugo zadržao. Već idući dan s njega je povučeno 10,8 milijuna kuna: 8,5 milijuna kroz isplatu dobiti i plaćanja poreza na dobit, te 2,3 milijuna kuna kroz pozajmnicu jedinom zaposleniku.

Nakon plaćanja poreza, dakle, u ruke vlasnika i direktora Ampelosa, Marka Jukića, otišlo je 9,2 milijuna kuna. No USKOK, u svemu tome nije vidio problem.

Suprug danas uhićene bivše ministrice prijetio novinaru

Nešto prije 12 sati iz obiteljske kuće u pratnji policijskih istražitelja izašao je suprug danas uhićene bivše ministrice Gabrijele Žalac koji je istražiteljima otvorio vrata tri automobila u njihovom vlasništvu kako bi se obavio pretres.

Zadržali su se vani nekih 5 minuta i nakon toga se vratili u kuću pri čemu je Mario Žalac ljutit i nezadovoljan zbog nazočnosti predstavnika medija uputio nekoliko rečenica u njihovom smjeru sarkastično se zahvaljujući što su ispred njihove kuće. Obratio se potom Telegramovom reporteru Dragi Hedlu.

"Gospodine Hedl, kako ste? Kako ste?! Znam sve o vama, Hedl! Imate vi problem drugi. Zapalite svijeću za Sisvete", rekao je Žalac. Zatim je krenuo prema novinarima, ali su ga zaustavili policajci.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izrazilo je u srijedu podršku svom članu i novinaru portala Telegram.hr Dragi Hedlu, kojem je tijekom obavljanja radnog zadatka prijetio Mario Žalac, suprug uhićene bivše ministrice Gabrijele Žalac. Hedl je nagrađivani novinar i istaknuti član HND-a društva, a bivša ministrica uhićena je upravo zbog afere o kojoj su pisali Hedl i kolege s portala Telegram.hr, kaže se u priopćenju.

"HND još jednom upozorava na atmosferu linča koja se stvara u društvu, a usmjerena je prema novinarima. Za nas je to neprihvatljivo i tražimo oštre sankcije za sve one koji verbalnim i fizičkim putem nasrću na naše kolege i kolegice, koji rade posao u interesu javnosti", upozorava u priopćenju predsjednik društva Hrvoje Zovko.

Kopirati
Drag cursor here to close