Razbojništva i krađe

Bihać: Uhićeno šest migranata koji su počinili kaznena djela

U Bihaću pronađeno šest migranata koji su počinili kaznena djela
Vijesti / Crna Kronika | 17. 07. 2018. u 16:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 
U cilju nastavku provođenja zajedničkih aktivnosti, danas je  u prostorijama Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) održan sastanak pripadnika Sektora uniformirane policije MUP-a USK-a s pripadnicima Službe za poslove sa strancima i tom prilikom je dogovoreno provođenje odgovarajućih zajedničkih operativnih aktivnosti na području grada Bihaća s ciljem pronalaska ilegalnih migranata, sklonih činjenju kaznenih djela i narušavanju javnog reda i mira, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH, prenosi agencija Anadolija.

S tim u vezi su istog dana pripadnici policije MUP-a USK-a i Službe za poslove sa strancima u zajedničkoj i koordiniranoj akciji na području grada Bihaća pronašli šest ilegalnih migranata, državljana Iraka, Libije, Maroka i Rusije, koji su u prethodnom periodu počinili kaznena djela razbojništva, teške krađe i napad na ovlaštene službene osobe  prilikom obavljanja službenih aktivnosti, te su zbog toga procesuirani, jer su ugrožavali bezbjednost građana na ovom području.

Nakon lociranja ove grupe ilegalnih migranata, inspektori za strance su u prostorijama TC Bihać, sproveli odgovarajuće mjere i radnje, te im je Služba za poslove sa strancima izrekla mjere protjerivanja. Navedene osobe su stavljene pod nadzor u Imigracijski centar u Istočnom Sarajevu, kako bi se izvršilo njihovo udaljenje iz BiH.

U sklopu ovih aktivnosti, predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Službe za poslove sa strancima su uz prisustvo pripadnika policije MUP-a USK i prevodilaca upoznali migrante smještene u nedovršenom objektu Penzionerskog doma sa potrebom da se isti isele iz objekta, jer isti nema ni minimalne uvjete za smještaj ove kategorije migranata.

Nakon toga je 250 migranata dobrovoljno napustilo objekt Penzionerskog doma i prešlo u objekat Đačkog doma, gdje im je od strane nadležnih organizacija osigurana hrana i drugi minimalni uvjeti neophodni za njihov boravak.

Služba za poslove sa strancima će i u narednom periodu, koordiniranim aktivnostima, zajedno sa pripadnicima MUP-a USK-a provoditi aktivnosti u cilju efikasnijeg rješavanja ove problematike i davanja doprinosa sigurnosti građana, navode iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close