Međunarodni kriminal

Bh. šverceri drogom opskrbljivali cijelu Europu

Vijesti / Crna Kronika | 19. 11. 2016. u 16:37 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenačka policija izvela je jednu od najuspješnijih akcija posljednjih godina, zaplijenivši 875 kilograma narkotika, prilikom čega je uhitila 28 pripadnika jedne od najvećih kriminalnih organizacija, među kojima su i tri državljanina BiH.

Oduzeto je, između ostalog, 216 kilograma hašiša, 38 kilograma kokaina, 45 kilograma heroina, 123 kilograma amfetamina te 443 kilograma kanabisa, vrijednosti između četiri i 10 milijuna eura. Policija procjenjuje da je ulična vrijednost ove droge oko 20 milijuna eura. Uhićeni su, kako se procjenjuje, samo od transporta u prosjeku zarađivali između 400.000 i milijun eura.

Branko Japelj, direktor Krim-policije Slovenije, izjavio je da je riječ o jednoj od najvećih međunarodnih kriminalnih organizacija koja je narkoticima opskrbljivala skoro cijelo europsko tržište. Među 28 uhićenih, između ostalih, nalazi se 13 Slovenaca, dva Nizozemca, tri državljanina BiH i jedan državljanin Srbije.

Oni su radili za druge kriminalne grupe, tako što su im transportirali narkotike iz sigurnih skladišta na tržišta širom Europe. Hari Furlan, iz slovenačkog tužiteljstva, objasnio je da je ova grupa djelovala od rujna 2014. godine do studenog 2016. i to u 11 zemalja. Slovenački tužitelj je izjavio da su tijekom ove akcije surađivali i s tužiteljstvima drugih zemalja, kao i s Europolom i Eurojustom. Iz Tužiteljstva BiH u petak nismo uspjeli dobiti potvrdu da je i s njima, eventualno, ostvarena suradnja na ovom predmetu.

Dean Jurić, koji je na čelu koparske policije, kaže da je istraga protiv ove grupe započela još prošle godine. U početku su tajno istraživali tri slovenačka državljanina, da bi se istraga kasnije proširila na njihove suradnike. Neki od uhićenih su imali prijavljena prebivališta u Nizozemskoj, a narkotike su prevozili za Njemačku, Švicarsku, Norvešku, Finsku, Švedsku, Španjolsku, Nizozemsku i Italiju.

Optužnice su podignute protiv 19 osumnjičenih. Među osumnjičenima se nalazi i jedan maloljetnik, koji dosad ima već više prijava. Ukoliko osumnjičeni budu osuđeni za ono za što ih tereti optužnica, mogu dobiti između pet i 15 godina zatvorske kazne. Sud u Celju je izdao nalog za uhićenje i osoba koje su trenutno locirane u drugim zemljama, pa su tako tri naloga izdana za osobe koje se trenutno nalaze u Nizozemskoj.

Oduzeto 443 kilograma kanabisa
216 kilograma hašiša
123 kilograma amfetamina
45 kilograma heroina
38 kilograma kokaina
Kopirati
Drag cursor here to close