Sud BiH

Atif Dudaković na čekanju dvije godine zbog epidemije

Sud je podsjetio da je zakazao statusnu konferenciju za 18. studenog prošle godine, u vrijeme kada su epidemiološke mjere bile ublažene…
Vijesti / Crna Kronika | 18. 02. 2022. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud BiH skoro dvije godine zbog pandemije virusa korona nije zakazao nastavak suđenja u predmetu protiv Atifa Dudakovića i drugih optuženih za zločine protiv čovječnosti koji obuhvaćaju ubojstvo više od 300 Srba, potvrđeno je Srni u Sudu.

Iz Suda su istaknuli da ta pravosudna institucija postupa u skladu s preporukama i naredbama Kriznog stožera Federacije BiH i Kantona Sarajevo, poduzimajući sve mjere da bi se spriječilo širenje virusa, što je podrazumijevalo i otkazivanje svih zakazanih suđenja.

Broj osoba u zatvorenom

Tijekom pandemije u više navrata su donošene naredbe koje su regulirale dozvoljen broj osoba u zatvorenom, pa je tako, prema naredbi Kriznog stožera Kantona Sarajevo od 24. veljače prošle godine, broj osoba koja mogu biti u zatvorenom bio maksimalno 30, što znači da se "suđenje u predmetu `Atif Dudaković i drugi` iz tog razloga nije moglo ni zakazati", naveli su iz Suda.

"Osim toga, u razdoblju od posljednjeg održanog nastavka glavnog pretresa, dva člana vijeća bila su na višemjesečnom bolovanju zbog ozbiljnih zdravstvenih smetnji, dok je jedan član vijeća imenovan na drugu pravosudnu dužnost, te zakazivanje nastavka suđenja u ovom predmetu bilo je i dodatno otežano", pojasnili su iz Suda.

Sud je podsjetio da je zakazao statusnu konferenciju za 18. studenog prošle godine, u vrijeme kada su epidemiološke mjere bile ublažene, odnosno mogli su se zakazivati predmeti s većim brojem optuženih jer je Krizni stožer dozvoljavao boravak u zatvorenom do 60 osoba s poštovanjem drugih epidemioloških mjera, ali je i to otkazano.

"Međutim, istu je otkazao zbog hospitalizacije jednog od optuženih u predmetu, čije je liječenje nastavljeno i nakon hospitalizacije, s daljom liječničkom preporukom izolacije zbog narušenog zdravstvenog stanja", napomenuli su iz Suda.

Iz Suda su naveli da predmet protiv Dudakovića "nije jedini predmet Odjela jedan za ratne zločine s velikim brojem optuženih u kojem se ne održavaju nastavci glavnog pretresa kako zbog pandemije tako i zbog drugih razloga nemogućnosti održavanja pretresa".

Optužnica iz 2018.

Riječ je i o predmetima "Džemal Hadžić i drugi", "Zoran Bogdanović i drugi", "Zijad Nanić i dugi", "Dušan Milunić i drugi" i "Luka Dragičević i drugi", napomenuli su iz Suda.

Vršitelj dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Milorad Kojić zatražio je nedavno od predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca da bude nastavljeno suđenje Dudakoviću, s obzirom na to da ostala suđenja, pa i za ratne zločine, idu svojim tijekom i da za ta ročišta virus korona nije smetnja.

Kojić je ukazao da Dudaković sve vrijeme uživa na slobodi, dok porodice srpskih žrtava vape za pravdom.

U Sudu BiH dvije godine nije održano suđenje komandantu Petog korpusa Armije BiH Atifu Dudakoviću, koji je s još 16 vojnika optužen za zločine protiv čovječnosti koji obuhvaćaju ubojstvo više od 300 Srba. Optužnica je podignuta 2018. godine.

Posljednje ročište u ovom predmetu bilo je u veljači 2020. godine, a suđenje je počelo u travnju 2019., navela je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close