Preokret

Anketni odbor: David Dragičević je ubijen

''Anketni odbor smatra da su tužitelji u ovom slučaju učinili brojne propuste i zahtjeva od Narodne skupštine da uputi inicijativu Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH…''
Vijesti / Crna Kronika | 05. 06. 2018. u 14:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Anketni odbor Narodne skupštine RS-a smatra da postoji osnove sumnje da je banjalučki mladić David Dragičević ubijen te očekuju da se o ovom pitanju što hitnije odredi tužiteljstvo, zaključci su ovog odbora.

Na današnjoj sjednici, Anketni odbor je većinom glasova, uz suzdržan stav zamjenika predsjednika Odbora Drage Kalabića (SNSD), usvojio i zaključak kojim se traži da nadređene institucije zbog evidentnih učinjenih propusta, povreda procedura i pravila utvrde odgovornost ministra unutarnjih poslova RS-a, direktora policije, načelnika Uprave za organizirani i teški kriminalitet MUPRS-a i direktora Zavoda za sudsku medicinu RS-a.

Predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović je priopćio i zaključak kojim traže da se donesu odgovarajuće odluke o razriješenjima ovih osoba, kao i svih onih koji su svojim neadekvatnim ili protupravnim činjenicama ili nečinjenjem otežali utvrđivanje istine u ovom slučaju.

''Anketni odbor smatra da su tužitelji u ovom slučaju učinili brojne propuste i zahtjeva od Narodne skupštine da uputi inicijativu Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH s ciljem pokretanja odgovarajućih disciplinskih postupaka radi utvrđivanja odgovornosti postupajućih tužitelja'', navodi se u usvojenom zaključku.

Predlažu da se po hitnoj proceduri donesu izmjene Zakona o krivičnom postupku i Zakona o javim tužiteljstvima RS-a.

Anketni odbor smatra da su građani s pravom uznemireni, kako je navedeno u zaključku, paušalnim, neutemeljenim i pogrešnim tvrdnjama izrečenim na konferenciji za medije u MUP-u od 26. ožujka vezano za stradanje Davida Dragičevića koje su izazvale negodovanje građana Republike Srpske i porast njihovog nepovjerenja u institucije RS.

Također, smatraju opravdanim i u potpunosti podržava zahtjeve građana koji traže punu istinu i pravdu.

Anketni odbor poziva sve institucije da svoje djelovanje vrate u Ustavom i zakonom propisane ‎nadležnosti i da, ako je potrebno, radi sagledavanja svih profesionalnih, naučnih, zakonskih i stručnih analiza vezano za smrt Davida Dragičevića, treba koristiti isključivo relevantne svjetski priznate forenzičke institute i ustanove.

Ovi zaključci su, kako je navedeno, usvojeni na osnovu sagledavanja saznanja, činjenica, podataka, obavještenja dobivenih od svih relevantnih institucija i pribavljenih na osnovu izjava pojedinaca, a sve s ciljem kreiranja što potpunijeg izvještaja vezanog za slučaj stradanja Davida Dragičevića.

Izvještaj će dostaviti parlamentu na usvajanje.

Kalabić: Trebalo je saslušati oca stradalog Davida Dragičevića

Zamjenik predsjednika Anketnog odbora Drago Kalabić (SNSD) potvrdio je danas da jeste tražio da se sasluša Davor Dragičević, otac stradalog banjalučkog mladića Davida.

Smatra da je neophodno da se saslušava ne samo Dragičević, već sve osobe, kako kaže, koje tvrde da ima dokaza da je u ovom slučaju izvršeno krivično djelo, među kojima je i zastupnik NDP-a Zdravko Krsmanović.

''To je obveza tužiteljstva'', ustvrdio je Kalabić. Kaže da su na današnjoj sjednici Anketnog odbora odbijeni zaključci koje je on predlagao, kojima je tražio produženje roka za izradu ovog izvještaja, te da se saslušaju glavni republički tužitelj Mahmut Švraka, te predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, kao i Davor Dragičević, otac stradalog mladića.

Suzdržan je bio prilikom glasovanja jer nije ispoštovan mandat koji su dobili od parlamenta, te da se, dodaje, određeni stavovi nisu mogli iznijeti budući da nisu završene istražne radnje.

''Anketni odbor nema problema oko suštine, da se ovdje mora završiti posao i utvrditi istina, što svi očekuju. Imali smo problem u vezi s formom - čiji je posao da to uradi. Protiv sam toga da parlament preuzima istragu, jer je to presedan, a šute oni koji su nadležni da to rade'', naveo je Kalabić.

Kopirati
Drag cursor here to close