Povećan broj krađa vozila

Aktivna 'automafija' u BiH

Automafija se aktivirala, na meti Golfovi i Passati
Vijesti / Crna Kronika | 28. 05. 2021. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na meti dvojice razbojnika preksinoć u 23.35 sati u ulici Stojčevac, sarajevska općina Ilidža, našao se par A. K. i M. K., kojima su pljačkaši, prijeteći pištoljima, oteli Golf 5, mobitele, novac i osobne dokumente. Razbojnici su ukradenim Golfom pobjegli i za njima se traga.

Sarajevo je oduvijek bilo tzv. švedski stol za automafiju zbog blizine drugog entiteta, u koji su uglavnom bježali, ali statistike kažu da je, nakon brojnih policijskih akcija, drastično opao broj ukradenih vozila u odnosu na prethodne godine kada ih je bilo više stotina .  

Prošle godine na području Županije Sarajevo, vjerojatno i zbog pandemije, ukradena su 94 vozila, što je za 74 manje nego u 2019. godini.

Međutim, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, već u prva tri mjeseca ove godine u Županij Sarajevo automafija se aktivirala te je u ovom periodu ukradeno 28 vozila, što je za tri vozila više nego u istom periodu prošle godine, piše Avaz.

Od 28 ukradenih vozila, osam ih je pronađeno i vraćeno vlasnicima.

MUP ŽS pronašao je četiri vozila, pripadnici MUP-a RS jedno, drugi MUP-ovi dva, a jedno je pronašao vlasnik.

Glasnogovornik MUP-a ŽS Mirza Hadžiabdić kaže da je povećanje broja krađa vozila u Sarajevu neznatno.

''Nije to još alarmantno. Uglavnom se radi o otuđenjima vozila male materijalne vrijednosti, što znači da je možda svih ovih 28 vozila u vrijednosti kao nekada jedno. Uglavnom su se krali Golfovi 2 i stari Passati. Rijetko da je ukradeno neko vozilo u vrijednosti od nekoliko tisuća maraka. Obično kriminalci ova vozila koriste ili za dijelove ili za izvršenje nekog krivičnog djela'', kazao je Hadžiabdić za Avaz.

Nije nepoznanica da razbojnici, prilikom pljački banaka, a u posljednje vrijeme i bankomata, koriste ukradena vozila koja poslije zapale ili ostave na nekom parkingu.

 U informaciji Federalne uprave policije o stanju kriminaliteta, navedeno je da je za prva tri mjeseca ove godine došlo do povećanja broja ukradenih vozila. Evidentirano je 65 slučajeva krađe vozila, što je za tri više nego u istom periodu prošle godine. Za ova djela nadležnim tužiteljstvima prijavljeno je 10 osoba, a tri su uhićene. Naknadno je rasvijetljeno 10 krivičnih djela. Evidentno je povećanje ovih krivičnih djela u Županiji Sarajevo i u Tuzlanskoj županiji.

Kopirati
Drag cursor here to close