IDDEEA

Akcija Kruna: Kako su kriminalci dobivali dokumente osoba koje su iselile iz BiH

Vijesti / Crna Kronika | 20. 06. 2016. u 07:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske od ranih jutarnjih sati provode međunarodnu akciju kodnog naziva "Kruna" usmjerenu protiv većeg broja osoba zbog izvršenja više kaznenih djela iz oblasti organiziranog kriminaliteta, izjavila je Srni načelnica Odjela za odnose za javnošću MUP-a Srpske Mirna Miljanović.

Prema izvještajima, na području Banja Luke, Gradiške i Sanskog Mosta lišeno je slobode osam osoba.

Navela je kako su u tijeku pretresi na više lokacija na području Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske i Slovenije, a pretresaju se prostorije Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), u pojedinim općinama i matični uredi.

"Riječ je o realizaciji istrage koju već više mjeseci provodi Jedinica za organizirani kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske u koordinaciji s Tužiteljstvom BiH", navela je Miljanović.

Naglasila je kako je istragom ustanovljeno da su osobe iz BiH omugućile većem broju kriminogenih osoba - registrirani rasturači opojnih droga, ubojice za kojima se traga, zloupotreba ovlasti u gospodarstvu... - s područja Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bugarske i drugih zemalja da pribave originalne biometrijske putovnice i osobne karte BiH pomoću kradenih indetiteta osoba koje su se odselile s područja BiH u zemlje trećeg svijeta (Australija, Kanada...).

Miljanović je dodala da će tijekom dana javnost biti upoznata o detaljima aktivnosti koje su u tijeku. IDDEEA je demantirala kako u današnjoj akciji “Kruna” nisu pretresene prostorije Agencije.

‘’Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) demantirala je informaciju da su u današnjoj akciji “Kruna”, koju provode policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpsk? po nalogu Tužiteljstva BiH, pretresene i prostorije ove agencije.

‘’U cilju objektivnog i pravovremenog informiranja obavještavamo javnost da nijedna od organizacijskih jedinica IDDEEA-e nije bila predmet policijskih pretresa u okviru današnje akcije “Kruna” - priopćeno je iz IDDEEA-e.

Navodi se da IDDEEA ima šest organizacijske jedinica, sjedište i Centar za skladištenje, personalizaciju i transport osobnih dokumenata u Banja Luci, te regionalne centre u Sarajevu, Bijeljini, Mostaru i Bihaću.

Kopirati
Drag cursor here to close