Tužiteljstvo optužnicu baziralo na iskazima

'Akcija Black Tie 2' - Sud BiH odredio pritvor samo za troje uhićenih

Uhićeni službenici FUP-a pušteni su na slobodu, a odbijen je prijedlog Tužiteljstva. Samo troje ide u Vojkoviće
Vijesti / Crna Kronika | 25. 04. 2024. u 08:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud BiH odredio je pritvor za svega troje uhićenih u akciji Black tie 2, koju je provelo Tužiteljstvo BiH.

Kako je Raportu potvrđeno, u pritvor idu samo Adnan Smajlović, Sančez Jukuić i Aida Halać.

Pušteni da se brane sa slobode

Svi ostali, uključujući i v. d. direktora FUP-a Vahidina Munjića, komandandta specijalne jedinice FUP-a Mustafe Selmanovića te trojice FUP-ovaca, pušteni su da se brane sa slobode. Sa slobode će se braniti osumnjičeni: Tarik Zulović, Haris Behram, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Elmir Sarić, Smail Šikalo, Mustafa Selmanović, Vahidin Munjić, Senad Kadić, Adin Ćatić, Emir Druškić, Sead Preljević, Davor Curl, Gordan Memija i Edin Kačar.

 

Kod nekih od osumnjičenih, kako Avaz piše, Sud navodi da Tužiteljstvo nije utvrdilo da su počinili bilo koje kazneno djelo koje im se stavlja na teret, odnosno da iz dokaza proizilazi da isti nisu počinili niti jedno bitno obilježje kaznenih djela za koje se sumnjiče, pa Sud se nije upuštao u analizu postojanja posebnih pritvorskih razloga.

Kod Mustafe Selmanovića, Vahidina Munjića, Senada Kadića i Adina Ćatića i Emira Druškića Sud navodi da ih Tužilaštvo tereti za krivična djela Primanja dara i Zloupotreba položaja, a koja su propisana entitetskim zakonodavstvom.

Mustafi Selmanoviću se stavlja na teret i organizirani kriminal, ali Sud BiH navodi da iz dokaza Tužiteljstva ne proizilazi postojanje osnovane sumnje da je on poduzimao bilo kakve inkriminirane radne te da samim time nije mogao iste poduzimati u okviru organizovane grupe.

Odbijen je i prijedlog za određivanje mjera pritvora, a izrečene su mjere zabrane za Tarika Zulovića, Harisa Behrama, Mirsada Skopaka, Maka Šemšića, Emira Sarića, Smaila Šikala i Gordana Memiju.

Raport tvrdi da je tijekom jučerašnjeg ročišta postalo jasno da Tužiteljstvo BiH cijeli sličaj bazira uglavnom na iskazima tri svjedoka, od kojih je jedan FUP-ovac Ibro Bešlija, kojeg kako piše ovaj medij, krimosi u Skyju navode kao svog suradnika.

Kopirati
Drag cursor here to close