Interpolova tjeralica

Nakon tri godine bijega uhićen bivši komesar MUP-a

Uoči početka izdržavanja kazne, 27. veljače 2016. godine, Brkić je pobjegao iz BiH u Hrvatsku. Iz Zagreba je, prema ranije objavljivanim informacijama, avionom napustio Hrvatsku
Vijesti / Crna Kronika | 28. 05. 2019. u 14:55 BIRN Justice Report

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekadašnji policijski komesar Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije (MUP USŽ) Ramo Brkić, koji je pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora, a kasnije optužen za davanje dara, uhićen je u Sloveniji, potvrdili su u Ministarstvu pravde BiH.

''Kanalima Interpola smo obaviješteni je predmetna osoba po tjeralici iz BiH lišena slobode u Sloveniji i da se nalazi u pritvoru'', kazali su u Ministarstvu pravde.

U ministarstvu navode da će obavijest odmah proslijediti pravosudnim organima BiH koji ga potražuju, pa tek po njihovom zahtjevu, uz koji se prilaže dokumentacija propisana međunarodnim ugovorom, ministar pravde BiH podnosi molbu za izručenje.

Nisu izneseni detalji u kojem mjestu je i kada točno Brkić pronađen i uhićen, piše BIRN.

Brkića je u studenom 2015. Državni sud pravosnažno osudio na jedinstvenu kaznu od 11 godina zatvora zbog organiziranog kriminala, neovlaštenog prometa drogom, primanje dara i drugih oblika koriste te zloupotrebe položaja.

U presudi je, između ostalog, navedeno da je Brkić u svojstvu komesara policije stupio u kontakt sa osobama za koje je kao policijski dužnosnik znao da vrše neovlašten prometa drogom i koje su na području USŽ u prošlosti vršile slična djela, te su potom organizirali prodaju droge u inozemstvu i podjelu dobiti sa sa njim.

Sa Brkićem je u predmetu zbog organiziranog kriminala na 10 godina zatvora osuđen i Senad Šabić za kojim je također, raspisana Interpolova tjeralica.

Obojica su kasnije bili optuženi u predmetu sa sucem Državnog suda Azrom Miletić, a optužnica navodi da su sutkinji preko posrednika nudili dar kako bi se Brkiću i Šabiću umanjila kazna ili da se oslobode krivnje u žalbenom postupku koji je tada vođen.

Pred početak suđenja su obojica napustili teritoriju BiH, te je postupak razdvojen i vođen samo protiv sutkinje Miletić koja je prvostupanjskom presudom osuđena na dvije i pol godine zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi, ali je Apelacijsko vijeće Suda ukinulo ovu odluku te je dalje vođenje postupka preneseno na Općinski sud Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close