Specijalna tehnika

Ukrajinci s bankomata u BiH kradu milijune KM

Sve policijske agencije su uključene u potragu za ostatkom bande, a kontaktirani su i Interpol, kao i crnogorska policija, jer je na teritoriju ove države na sličan način ukradeno više milijuna eura.
Vijesti / Crna Kronika | 04. 02. 2020. u 17:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraga o do sada nezabilježenom načinu krađe novca iz bankomata u BiH nastavljena je i tijekom utorka, a, kako saznaje 'Dnevni avaz', tijekom nedjelje je ispražnjen bankomat 'Sberbanke' u Orašju.

"Oko 16:05 sati Policijska postaja Orašje je zaprimila prijavu krađe novca iz bankomata 'Sberbanke' u Orašju. O tome je obaviješten dežurni istražitelj Sektora kriminalističke policije MUP-a koji je poduzeo zakonom predviđene mjere", rečeno je iz Policijske uprave Orašje.

Radi se o bandi Ukrajinaca koja se sumnjiči da je iz bankomata isključivo 'Sberbanke' podigla više od dva milijuna maraka. U Bihaću su uhićeni Aleksandar Ivanovič Zajcev (57) i Dmitro Juriovič Bojko (37), koji su ušli u BiH krajem siječnja. Oni su zatečeni sa oko 100.000 maraka koje su podigli iz bankomata, a imali su i dekodere te sofisticirane kompjutere.

Prema dosadašnjim rezultatima istrage, a koje otkriva policijski izvor 'Avaza', Zajcev i Bojko su samo mali dio bande koja je ordinirala na širem području Federacije BiH. Sve policijske agencije su uključene u potragu za ostatkom bande, a kontaktirani su i Interpol, kao i crnogorska policija, jer je na teritoriju ove države na sličan način ukradeno više milijuna eura.

Dvojica ukrajinskih državljana Aleksandar Ivanovič Zajcev (57) i Dmitro Juriovič Bojko (37), koji su u nedjelju uhićeni nakon što su zatečeni sa 99.960 maraka koje su ukrali s bankomata 'Sberbanke' u Bihaću, pritvoreni su po rješenju Županijskog suda u Bihaću, potvrđeno je 'Dnevnom avazu' iz Tužiteljstva Unsko - sanske županije.

Nakon što su ispitani, postupajući tužitelj je uputio Županijskom sudu u Bihaću obrazložen prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo računalne prijevare te postojanja pritvorskih razloga – opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i suučesnike, kao i od ponavljanja krivičnog djela.

Županijski sud u Bihaću je rješenjem odredio jednomjesečni pritvor osumnjičenima, pritom cijeneći da postoji samo opasnost od bijega, a ne i druga dva predložena pritvorska razloga, navodi 'Avaz'.

Dana 3.2. oko 8:20 sati u Policijsku postaju Donji Vakuf je prijavljeno da je u periodu od 1.2.-2.2.2020. godine od strane nepoznate osobe ili više njih iz bankomata Sberbank d.d. Sarajevo, koji se nalazi u ulici 770. Slavne brdske brigade u Donjem Vakufu, otuđen veći iznos novca.

Također, istog dana oko 10:15 sati, prijavljeno je Policijskoj postaji Kiseljak da je, nakon što su djelatnici Sberbank izvršili prebrojavanje novca u bankomatu, koji se nalazi u ulici Josipa bana Jelačića u Kiseljaku, utvrđeno da nedostaje veći iznos novca, navedeno je iz MUP-a Srednjobosanske županije.

Kopirati
Drag cursor here to close