Malverzacije

Suđenje: Od stranaca se za boravak u Hercegovini tražilo 30.000 eura

Druga svjedokinja Muamera Mehremić je ispričala da joj je Anita Ličina bila prijateljica, i preko nje je upoznala Kordića i Kvesića. Kordić se, kako je rekla Mehremić, predstavljao kao odvjetnik, a Kvesić kao inspektor.
Vijesti / Crna Kronika | 26. 02. 2018. u 22:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zloupotrebe u mostarskom uredu Službe za poslove sa strancima, inspektor interne kontrole je rekao da je saznao kako se od talijanskog državljanina tražilo 30.000 eura za dozvolu za boravak.

Svjedok Tužiteljstva BiH Enes Obralija, glavni inspektor unutarnje kontrole Službe za poslove sa strancima, kazao je da se uputio u Mostar nakon saznanja 'o nepravilnostima koje se događaju u terenskom uredu', gdje je razgovarao s Bojanom Blaževićem, navodi BIRN.

"Blažević je rekao da se od Luigija De Iucidibusa tražilo 30.000 eura. Nakon što nije pristao na zahtjeve, on je dobio mjeru protjerivanja. Izuzeli smo to rješenje i ono je u dispozitivu bilo nelegalno. Naime, pisalo je da osoba u roku tri dana mora napustiti BiH. Inače je sedam dana mjera u ovim slučajevima", izjavio je Obralija.

Prema svjedoku, interna kontrola je, uz predmet De Iucidibusa, analizirala slučaj Anite Ličine.

"Prema našem sudu, Ličina je bila u nelegalnom boravku u našoj zemlji. Ugovor sa Hamdijem Muhadrijem, kao potreban dokument za dobivanje boravišne dozvole, pribavili su joj tadašnji službenici Službe za poslove sa strancima. Obavili smo razgovor i sa Muhadrijem, sačinili izvještaj i proslijedili ga Agenciji za istrage i zaštitu", kazao je Obralija.

Borisa Kordića, šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima BiH, Josipa Kvesića, inspektora u istom uredu, i Vlatku Puljić, direktoricu firme 'Vlamon', Tužiteljstvo BiH tereti da su zloupotrijebili položaj, te prijetnjama iznuđivali određene vrste koristi od stranih državljana na području Hercegovine.

Druga svjedokinja Muamera Mehremić je ispričala da joj je Anita Ličina bila prijateljica, i preko nje je upoznala Kordića i Kvesića. Kordić se, kako je rekla Mehremić, predstavljao kao odvjetnik, a Kvesić kao inspektor.

"Jedne prilike Kordić je došao autom po Anitu i mene, i išli smo u Mostar. Veći dio puta sam spavala, ali zaustavili smo se pred zgradom za koju su rekli da je fakultet. Njih dvoje su se tamo zadržali oko dva sata. Poslije toga su išli do banke da nešto uplate", kazala je Mehremić.

Prema njenim riječima, poslije toga su otišli u restoran, gdje su Ličina i Kordić razgovarali o tome kako joj treba prijava boravka. Nastavak suđenja je zakazan za 5. ožujak.

Kopirati
Drag cursor here to close