2,5 milijuna KM

SIPA: Zbog mosta na Savi podneseni izvještaji protiv osoba iz ministarstva prometa

Aktivnosti na ovom predmetu se nastavljaju, a o rezultatima javnost će biti naknadno informirana
Vijesti / Crna Kronika | 04. 07. 2018. u 17:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su podnijeli Izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenim kaznenim djelima protiv pet odgovornih osoba, bivših i sadašnjih službenika Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Pomenute osobe se sumnjiče da su u skladu sa funkcijom koju su obavljali, kao i u djelokrugu poslova u radnim tijelima u koja su bili imenovani, propustili da poduzmu potrebne mjere i radnje radi izvršenja ugovornih obaveza koje se odnose na Ugovor o izgradnji međudržavnog mosta na rijeci Savi kod Svilaja koji je Ministarstvo prometa i komunikacija zaključilo sa firmom Strabag ag Austrija.

S tim u vezi, firma Strabag ag Austrija je otkazala ugovor i pokrenula arbitražni spor pred stalnim arbitražnim sudom u Haagu, koji je po ovom sporu donio Odluku na osnovu koje je zbog neispunjavanja ugovornih obaveza navedenog ministarstva utvrđena obaveza nadoknade štete firmi Strabag ag Austrija u ukupnom iznosu od 2.546.008,81 KM.

Navedeni iznos je u cijelosti isplaćen navedenoj firmi od strane Ministarstva financija i trezora BiH, te je za navedeni iznos oštećen proračun institucija Bosne i Hercegovine. Aktivnosti na ovom predmetu se nastavljaju, a o rezultatima javnost će biti naknadno informirana, navedeno je iz Ureda za informiranje SIPA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close