Lanac prostitucije

Ukrajinke optužene za organizaciju prostitucije u Mostaru

Optužene osobe terete se za eksploataciju najmanje 17 žrtava, stranih državljanki uglavnom s područja Ukrajine i Istočne Europe.
Vijesti / Crna Kronika | 23. 07. 2021. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Asmik Zhdanove, zvane Asja, rođene 1961. godine  te Nataliiae Nachinkin, rođene 1989. godine, državljanki Ukrajine, koje se nalaze u pritvoru.

Optužene se terete da su od početka 2019. godine, pa sve do 26. siječnja ove godine, na području Mostara i Banja Luke, djelujući zajedno i u međusobnom dogovoru, organizirali skupinu ljudi radi vršenja kaznenih djela međunarodnog navođenja na prostituciju i međunarodne trgovine ljudima, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U optužnici se navodi da su optužene, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, vrbovale strane državljanke, uglavnom s područja Ukrajine i Rusije, te ih dovodile u BiH, pronalazili smještaj i iskorištavali radi pružanja seksualnih usluga za novac, što je kod nekih od žrtava, dovelo do teških posljedica po tjelesno i duševno zdravlje.

U okviru istrage, prikupljeni su dokazi da su optužene sudjelovale u vrbovanju, dovođenju u BiH i eksploataciji, najmanje 17 žrtava trgovine ljudima, koje su na području BiH, najviše na lokacijama u iznajmljenim prostorima u Mostaru, Banja Luci i Bijeljini, tjerale na pružanje seksualnih usluga za novac, koji su žrtve morale davati optuženima, a kada su žrtve izrazile neslaganje s tretmanom i postupanjem, optužene su žrtve na različite i ponižavajuće načine primoravale na dalju eksploataciju i iskorištavanje.

Optužene se terete za kaznena djela: Organizirana međunarodna trgovina ljudima iz članka 186.a, a u svezi s članom 186. Kaznenog zakona BiH i Međunarodno navođenje na prostituciju iz članka 187. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

U ovom predmetu Tužiteljstvo BiH je s partnerskim institucijama i agencijama, provelo opsežnu istragu, uključujući i međunarodnu pravnu pomoć i komunikaciju, te se uz optužnicu predlaže saslušanje 42 svjedoka, 2 stručna vještaka i prilaganje oko 140 materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close