Jutarnji list

Mamićev ruski rulet

Temeljni je pravni izvor u ostvarenju učinkovite pravosudne suradnje na području ekstradicije između Hrvatske i BiH Ugovor o izručenju potpisan 28. studenog 2012., kada se počeo privremeno primjenjivati, a na snagu je stupio 6. ožujka 2014.
Vijesti / Crna Kronika | 10. 06. 2021. u 11:21 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uskokova istraga za mito novi je čvrsti argument za traženje izručenja braće Mamić od Bosne i Hercegovine, piše u četvrtak Jutarnji list.

Prije više od mjesec dana u iskazu koji je dao u Livnu Zdravko Mamić postao je svjestan da je, dobivši pouku o pravima, stavljen u ulogu okrivljenika te da bi, osim osječkih sudaca koji su jučer uhićeni, i on mogao biti "žrtva" najnovijeg Uskokova rješenja o provođenju istrage, ovaj put zbog uloge onoga koji je osječkim sucima nudio mito.

Kad je riječ o izručenju, Ustav BiH, čiji je Zdravko Mamić također državljanin, ne sadržava ustavnu odredbu o zabrani izručenja vlastitih državljana. Pitanje izručenja prepušteno je nižim pravnim aktima, odnosno zakonima. Temeljni je pravni izvor u ostvarenju učinkovite pravosudne suradnje na području ekstradicije između Hrvatske i BiH Ugovor o izručenju potpisan 28. studenog 2012., kada se počeo privremeno primjenjivati, a na snagu je stupio 6. ožujka 2014.

Ugovor je zaključen radi nastavka pravosudne suradnje i stalne borbe protiv svih oblika kriminala, osobito onih teških. U to svakako pripadaju i svi oblici korupcije i sasvim je izvjesno da će Hrvatska zatražiti od BiH da joj izruči Zdravka Mamića, ali i njegova brata Zorana, jer se radi o kaznenom djelu davanja mita.

Ako takav zahtjev uslijedi putem hrvatskog  Ministarstva pravosuđa Bosni i Hercegovini, ono što će biti nužno jest ustanoviti radi li se o kaznenom djelu koje je kažnjivo i u zakonodavstvu susjedne države.

"Zdravko Mamić svjesno je prihvatio rizik podnošenjem kaznene prijave u kojoj je naveo da je davao mito sucima. U malo bi kojoj državi pored takvog sadržaja kaznene prijave i iskaza podnositelj bio tretiran kao osumnjičeni", rekao je odvjetnik Miljević, donosi Jutarnji list.

Kopirati
Drag cursor here to close