Srbija

40 žena godišnje strada u obiteljskom i partnerskom nasilju

"Moramo podržati žene i vjerovati im. Ne ignorirajmo zlo. Prijavimo ga", kazao je Žigmanov.
Vijesti / Crna Kronika | 24. 11. 2023. u 13:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Srbiji godišnje nastrada između 30 i 40 žena u slučajevima partnerskog i obiteljskog nasilja, a ove godine je zabilježeno 27 žrtava femicida, rečeno je danas u Beogradu na konferenciji "Stop femicidu!".

Na konferenciji koju je organiziralo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije, povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama ministar Tomislav Žigmanov je izjavio da je femicid "neprihvatljivo društveno zlo" i dodao da treba biti tretiran kao posebno kazneno djelo.

"Moramo podržati žene i vjerovati im. Ne ignorirajmo zlo. Prijavimo ga", kazao je Žigmanov.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocijenio je da je femicid "potpuno pogrešan izraz".

"Femicid znači da je muškarac ubio ženu samo zato što je žena. Mislim da nije riječ o problemu među spolovima, već je riječ o poremećenim partnerskim i supružničkim odnosima", rekao je Pašalić, prenosi Beta.

On je dodao da nije točno da se nasilje nad ženama u manje civiliziranim društvima češće i da se nasilje događa svuda.

Saveznica potpredsjednice Vlade Gordana Predić rekla je da je zabrinjavajući podatak da 20 posto građana Srbije smatra da je nasilje privatna stvar i navela da svaka četvrta osoba smatra da žene preuveličavaju kada govore o nasilju koje su doživjele.

Ona je navela da su idući koraci koje će država poduzeti izrada registra nasilnika i uvođenje ove teme u obrazovni sustav.

Predić je kazala da je uloga medija "izuzetno važna" i da se o femicidu ne smije izvještavati senzacionalistički.

"Krajnji cilj institucija, organizacija i pojedinaca treba biti društvo u kojem će zavladati nulta tolerancija prema nasilju", zaključila je Predić.

Kopirati
Drag cursor here to close