Bez spomen obilježja

26. godišnjica zločina na Kazanima

Do sada su iz jame na Kazanima ekshumirani posmrtni ostaci 23 osobe koje su ubili pripadnici 10. brdske brigade Armije BiH pod komandom Mušana Topalovića Cace.
Vijesti / Crna Kronika | 25. 10. 2019. u 19:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović danas je položio cvijeće i odao počast žrtvama stradalim na lokalitetu Kazani, na obroncima Trebevića.

''Već petu godinu dolazim na Kazane. Apelirao bih na Grad Sarajevo da se izgradi spomen-obilježje žrtvama jer bi na taj način Sarajevo pokazalo jedan otklon od onoga što se dogodilo na Kazanima u smislu distanciranja grada Sarajeva i građana, te Armije BiH, koja je u jednoj časnoj borbi branila grad i državu. Tako da ovo nisu zločini koje je sistemski počinila Armija BiH, već zločini koji su počinili pojedinci'', rekao je Dunović.

Za izgradnju spomenika izdvojena su sredstva iz Kabineta potpredsjednika FBiH još u prethodnom sazivu, ali se od tada do danas ništa nije dogodilo, prenosi BHRT.

U tom pogledu, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Sarajeva Samir Fazlić istaknuo je da je prošle godine urađen Program izgradnje spomen obilježja, te se nada da će do kraja godine i biti usvojen.

Na Kazanima danas su cvijeće položili i predstavnici Srpskog građanskog vijeća – Pokreta za ravnopravnost u BiH.

''U posljednje 24 godine imamo neriješenih zločina u BiH. Tu je zatajilo i pravosuđe i tužiteljstvo'', poručio je predsjednik Srpskog građanskog vijeća – Pokret za ravnopravnost u BiH Zoran Jovanović, koji je danas odao počast nevino stradalim žrtvama.

Do sada su iz jame na Kazanima ekshumirani posmrtni ostaci 23 osobe koje su ubili pripadnici 10. brdske brigade Armije BiH pod komandom Mušana Topalovića Cace. Šesnaest žrtava je identificirano. Među njima je najviše bilo sarajevskih Srba.

Za zločine nad Sarajlijama koji su stradali na tom mjestu, od 1996. godine na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora osuđeno je 14 bivših vojnika Armije RBiH. Samiru Bejtiću, koji je 2006. osuđen na 14,5 godina zatvora, ni do danas nije izrečena pravosnažna presuda, jer je Vrhovni sud FBiH čak u četiri navrata ukidao oslobađajuće presude i ponovo na suđenje vraćao Kantonalnom sudu u Sarajevu, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close