Bilans

26-godišnji napadač u Oregonu ubio devet učenika; Veličao naciste i IRA-u

Vijesti / Crna Kronika | 02. 10. 2015. u 17:24 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Napadač koji je izvršio napad na koledž u Oregonu i pri tome ubio najmanje devet osoba je Chris Harper-Mercer (26) koji je veličao ostala masovna pogubljenja u školama, koledžima, sveučilištima.

Ubojica, čiji je otac Britanac, je rekao da ideologizira IRA-u i naciste. On je prilikom ulaska u koledž Umpqua na sebi imao pancir, uz sebe tri pištolja i pušku, te je tada ubio devet učenika, a još devet ozlijedio.

Očevici su rekli kako je svoje žrtve natjerao da ustanu i tom prilikom im je govorio da će vidjeti svog Boga, ako su kršćani, a potom ih je ustrijelio. Ako su učenici odgovarali da nisu kršćani, pucao bi im u tijelo.

Napadač je smrtno stradao prilikom pucnjave s policijom. Jedan od policajaca je rekao: 'On je bio ljutiti mladić ispunjen mržnjom'. Napadačev otac Ian Mercer je kazao kako je kao i svi šokiran onim što se dogodilo.

Prema riječima susjeda Chris Harper-Mercer je živio s majkom i često je posjećivao internet stranice za spojeve, gdje je vjerojatno tražio ljubav. Također, prije napada susjedi su ga viđali kako je nosio maskirnu odjeću i pretpostavljaju da se htio pridružiti američkoj vojsci.

Na mnogim portalima objavljeno je kako je Harper-Mercer obožavao nasilje koje je vršila nacistička Njemačka, a također i brutalnost Irske Republikanske Armije. Na njegovom profilu na Myspaceu tijekom kolovoza postavio je post u kojem se divio ubojstvo kamermana i novinarke televizijske postaje tijekom javljanja uživo.

Prema navodima medija, motiv napada je nepoznat, ali poznato je da je na mjesto događaja došao naoružan sa tri pištolja, puškom, nosio je pancirku, a imao je veliku količinu streljiva uz sebe. Također, za vrijeme napada svojim žrtvama nije dozvoljavao da legnu na pod, nego ih je ustajao tražeći da se izjasne o religiji prije nego je pucao.

Kopirati
Drag cursor here to close