Trebinje

1.000 KM kazne za spolno uznemiravanje djeteta

Pojasnila je da je M.Z. zatim njenu kćerku nastavio pozivati da imaju seksualni odnos kad god bi je sreo na ulici.
Vijesti / Crna Kronika | 18. 01. 2024. u 11:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnovni sud u Trebinju donio je presudu u kojoj je Bilećanina M.Z (1996.) osudio na novčanu kaznu od 1.000 KM za krivično djelo "spolno uznemiravanje" nad tada trinaestogodišnjom djevojčicom iz Bileće, kazala je za TrebinjeLive.info djevojčicina majka.

Ispovijest majke 

Majka navodi da je presuda trebinjskog Osnovnog suda samo jedan u nizu sramnih događaja od strane pravosudnih institucija iz Trebinja koji je pratio predmet od samog početka, odnosno od rujna 2020. godine, kada je slučaj prijavljen policiji i kada je okriveno nedjelo muškarca.

Navodi da je njezina maloljetna kćerka spolno uznemirava od strane M.Z. najmanje šest mjeseci tijekom 2020. godine, na način da je fizičkim i verbalnim neželjenim ponašanjem spolne prirode povrijedio njezino dostojanstvo.

"Dolazio je u naselje gdje se igra moja kćerka, pozivao bi je da prošetaju i da nasamo popričaju kako bi je naučio o životu i ljubavi, što je moje dijete svaki put odbijalo. Zatim bi je dodirivao po nogama i stomaku, zavlačio ruku pod njenu majicu, mazio je po leđima. Iako mu je govorila da prestane i sklanjala njegovu ruku, sve bi se nastavilo kroz poruke na Instagramu, gdje joj je, osim pisanja, slao i fotografije nagih djevojaka, ali i svojih prijatelja. Iako ga je blokirala, nastavio ju je proganjati", navela je majka.

Pojasnila je da je M.Z. zatim njenu kćerku nastavio pozivati da imaju seksualni odnos kad god bi je sreo na ulici.

Tri godine

Ipak, ovakve strašne optužbe, koje su potvrđene i u presudi Osnovnog suda krajem studenog 2023. godine, nisu bile dovoljne da se predmet bez odlaganja riješi, već je skoro tri godine stajao u ladici.

"Zamislite kakvi su to organi kada spolno uznemiravanje nad djetetom, koje je posebno ranjiva kategorija, drže skriveno od očiju javnosti skoro tri godine. Postoje razne sumnje šta su željeli da urade sa ovim predmetom, ali tek nakon mog obraćanja Republičkom tužitelju, pozvali su me iz Okružnog javnog tužiteljstva u Trebinju da dam izjavu. To je bilo u lipnju 2023. godine", istaknula je majka.

Kako kaže, pozvala ju je tužiteljica Okružnog javnog tužiteljstva u Trebinju.

"Tada mi je obećala da će me, kao roditelja, obavijestiti o svim okolnostima koje se budu događale u predmetu protiv M.Z.. Pozivala sam je svakog mjeseca, ali sam uvijek dobijala isti odgovor - istraga je u tijeku. Kada sam je pozvala u studenom, rekla mi je da je u tijeku vještačenje u Banja Luci. Sredinom prosinca mi je rekla da je podignuta optužnica, nakon čega sam otišla do pisarnice Osnovnog suda gdje sam predala zahtjev da mi se dostavi tekst optužnice. Na moje zaprepašćenje - dostavljena mi je presuda koja je donesena 28. studenoga, bez mog znanja da je uopće održano suđenje", navela je ogorčena majka.

Obitelj je uložila žalbu, o kojoj će odlučivati Okružni sud u Trebinju, a o svemu je obaviješteno i Ministarstvo pravde Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close