Usvojen Zajednički akcijski plan

Županijske skupštine su važne za proces EU integracija

Četrvom komponentom Twinning projekta potvđena važnost županijskih skupština u procesu europskih integracija
Vijesti / BiH-EU | 02. 07. 2021. u 13:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usvajanjem Zajedničkog akcijskog plana od strane predsjedatelja svih deset županijskih skupština u Federaciji BiH, na Konferenciji u Neumu potvrđena je važnost županijskih skupština u procesu europskih integracija.

Potpisnici Zajedničkog akcijskog plana obvezali su se na suradnju u procesu europskih integracija, na političkoj ali i administrativnoj razini, jačanje svijesti javnosti o važnosti procesa europskih integracija, kao i razmjenu informacija i stručnih znanja te kreiranje baze podataka zakonodavstva i pratećih alata s ciljem poboljšanja učinkovitosti u poslovima europskih integracija.

Ključna uloga županijskih skupština

Pored predsjedatelja županijskih skupština, u radu Konferencije u Neumu sudjelovao je i Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, predstavnici Parlamentarne skupštine BiH kao i partneri Twinning projekta „Podrška Europske unije parlamentima u Bosni i Hercegovini u poslovima europskih integracija“, predstavnici administracije Narodne skupštine Mađarske, Parlamenta Austrije i Hrvatskog sabora, kao i predstavnik Flamanskog parlamenta, jednog od parlamenata u Belgiji.

Na Konferenciji je još jednom naglašena ključna uloga županijskih skupština u poslovima europskih integracija koja proizilazi iz njihovi iz njihovih ustavnih nadležnosti. Istaknuo je to i Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Ovaj dom ima koordinirajuću ulogu u komponenti Twinning projekta koji se odnosi na županijske skupštine u procesu europskih integracija koji je posebno važan jer županije imaju najviše posla kad je u pitanju usklađivanje domaćeg sa zakonodavstvom EU.

''Pored njihovih ustavnih nadležnosti, važnost županijskih skupština je i u činjenici da su one nakon općinskih vijeća, najbliže građanima. Kako takve u stanju su kvalitetno artikulirati njihove potrebe i interese i na razini Federacije BiH jer najviše zakonodavno tijelo u Federaciji BiH, Dom naroda popunjava se upravo izaslanicima iz županijskih, odnosno županijskih skupština. Kad je u pitanju odnos županijskih skupština i Doma naroda Parlamenta F BiH onda s pravom možemo terminologijom europskih integracija kazati kako imamo na djelu dobar primjer mehanizma koordinacije koji vodi brigu o interesima svakog dijela Federacije BiH, o ravnomjernom razvoju Federacije BiH kroz razvoj regija koje su jako važne unutar samih članica Unije'', istaknuo je ovom prilikom predsjedatelj Martinović te se zahvalio partnerima Twining projekta koji su prepoznali značaj županijskih skupština u procesu europskih integracija te im pomažu u jačanju kapaciteta kako bi što kvalitetnije mogli ispuniti svoj dio zadataka na europskom putu BiH.

Stalna podrška

Značaj županijskih skupština u procesu europskih integracija prepoznat je kroz četvrtu komponentu Twinning projekta „Podrške Europske unije parlamentima u BiH u poslovima europskih integracija“ koji podrazumijeva stalnu savjetodavnu podršku i pomoć parlamentima u BiH u poslovima europskih integracija.

Financira ga Europska unija, a partneri u projektu su Mađarska, Austrija i Hrvatska, odnosno parlamenti navedenih zemalja članica Unije. Posebno dragocjenom ocijenjena je pomoć Hrvatske koja ovih dana obilježava osmu godišnjicu članstva u EU, te kao zadnja članica koja se pridružila Uniji ima i najsvježija iskustva u ovom procesu koja su kao takva za BiH posebno dragocjena .

Kopirati
Drag cursor here to close