Razgovori

Borrell i Turković o cjepivima i prošlosti

Visoki predstavnik i potpredsjednik Borrell i ministrica vanjskih poslova Turković razgovarali su i o suradnji između EU i Zapadnog Balkana na suzbijanju pandemije Covid-19 i pristupu cjepivima u regiji.
Vijesti / BiH-EU | 11. 03. 2021. u 17:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell sastao se s ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, u srijedu, 10. ožujka 2021. godine u Bruxellesu.

Tijekom razgovora, visoki predstavnik i potpredsjednik Borrell ohrabrio je Bosnu i Hercegovinu da iskoristi 2021. godinu, u kojoj neće biti održani izbori, za postizanje odlučnih iskoraka na provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Pozdravio je nedavne pozitivne korake na provedbi reformi i naglasio posvećenost EU podršci Bosni i Hercegovini u daljem napredovanju na njenom europskom putu.

Visoki predstavnik i potpredsjednik Borrell podsjetio je na migrantsku krizu u Bosni i Hercegovini početkom 2021. godine i naglasio važnost uspostavljanja održivog sustava migracija i azila, uz pravičniju raspodjelu odgovornosti u cijeloj zemlji.

Visoki predstavnik i potpredsjednik Borrell i ministrica vanjskih poslova Turković razgovarali su i o suradnji između EU i Zapadnog Balkana na suzbijanju pandemije Covid-19 i pristupu cjepivima u regiji.

Visoki predstavnik i potpredsjednik podsjetio je na paket bespovratnih sredstava EU-a za Zapadni Balkan u vrijednosti od 70 milijuna eura, koji je Europska komisija stavila na raspolaganje za pomoć u pokrivanju troškova određenog broja doza koje su nabavile države članice EU.

Također je razgovarano o podršci putem COVAX mehanizma. U okviru inicijative ''TEAM Europe'', Evropska unija je među onima koji su osigurali najsnažniju podršku za COVAX mehanizam, sa preko 2,2 milijarde eura (uključujući milijardu eura sredstava EU-a).

Konačno, razgovarajući o procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik i potpredsjednik naglasio je potrebu za nadvladavanjem naslijeđa prošlosti i napretkom od Daytona ka Bruxellesu. EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine, priopćeno je. 

Kopirati
Drag cursor here to close