Šuplja priča

Velike ribe padaju pred kamerama, a slobodno plivaju pred sudovima

Vijesti / BiH-EU | 29. 12. 2014. u 10:02 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Efikasno provoditi mjere u borbi protiv korucije i organiziranog kriminala'', stoji u koalicisjkom sporazumu kojeg su potpisale stranke odabravši partnere i ciljeve za vlast u sljedećem mandatnom razdoblju.

U poglavlju 'Vladavina prava' ističe se kako će nova vlast raditi na tome da se osigura neovisnost i kompetentost institucija pravne države za borbu protiv svih oblika kriminaliteta, uključujući i korupciju te da će, između ostalog, izvršiti provjeru poslovanja javnih poduzeća i onih s učešćem državnog kapitala.

''Malo je političke volje da se krene dalje od retorike i počne rješavati korupcija...'', smatra Europska unija.

Nakon kampanje, izbacili korupciju

Isto tako, osim na višim razinama, u koalicijskim sporazumima na nižim, županijskim razinama vlasti, potpisana je borba protiv korupcije, pa se u pojedinim županijama, tamo gdje uspostava vlasti kako-tako napreduje, već priziva financijska policija za provjere poslovanja i eventualne korupcije.

I u predizbornim govorancijama spominjala se borba protiv korupcije, pa je Istinomjer, projekt nevladinih organizacija u BiH, zabilježio kako je borba protiv korupcije i kriminala jedna od tema kojom su se vrlo detaljno bavile stranke u svojim predizbornim programima.

Tako su stranke predlagale izmjene Zakona o tužiteljstvu i smanjenje birokratske moći tužitelja, ubrzavanje procesa slučajeva korupcije, organiziranog kriminala i sumnjive privatizacije, modernizaciju policijskih i obavještajnih službi u BiH, usvajanje novih antikorupcijskih zakona i osnivanje nove antikoruptivne agencije. Većina stranaka govorila je o novim strategijama u borbi protiv korupcije.

No, neki od političara, kad su preuzeli finkcije iz svojih govora su izbacili borbu protiv korupcije. Tako je recimo tijekom govora na inaguraciji Predsjedništva BiH, bošnjački član Predsjedništva, Bakir Izetbegović, govorio o korupciji rekavši kako treba ''iskorijeniti korupciju i organizirani kriminal, učiniti ovu zemlju sigurnom od nasilja i razbojništva s kojima se građani suočavaju'' te da građani žele ''nultu stopu kriminala i korupcije''. Hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, nije u svojem govoru spomenuo izravno borbu protiv korupcije nego je spomenuo ''funkcioniranje pravne države i izgradnju društva više razine socijalne osjetljivosti i pravednosti''. Srpski član Predsjedištva BiH, Mladen Ivanić, u svojem govoru korupciju nije spomenuo.

Duže ime nego ovlasti

Bez obzira na to, korupcija i dalje slovi kao jedan od najvećih problema BiH, a građani najkorumpiranijima smatraju upravo one koji govore o borbi protiv korupcije.

Tako je na internetskim stranicama Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, državnog tijela koje ima duže ime nego popis ovlasti u spomenutoj borbi, stoji anketa (slika desno) u kojoj građani državnu upravu smatraju za oblast u kojoj je korupcija najzastupljenija.
Potom slijede zdravstvo, politika, pravosuđe, policija, općinske službe, carnina te obrazovanje.

U samoj agenciji, navodeći kako ''korupcija razara društvo'', priznaju loše stanje naše zemlje i ističu kako je BiH, na listi od 175 zemalja, nalazi na 80. mjestu prema Indeksu perceprije korupcije. No, zabrinjava da su svjesni svoje nemoći.

''Ulaganje u prevenciju korupcije u BiH se još uvijek smatra izgubljenim vremenom i uzaludno bačenim sredstvima, dok je koordinacija, općenito kada je u pitanju BiH, jedan od najvećih izazova s obzirom na unutarnje složeno ustrojstvo i političke prilike u BiH'', izjavio je medijima Dragan Slipac, zamjenik ravnatelja Agencije koja je iako osnovana 2009. godine, s kakvim-takvim radom počela tek lani.

Slaba sposobnost istražitelja

O kompliciranosti sustava, koji pogoduje nedodirljivosti korupcije, govorila je i Europska unija u izvještaju o napretku naše zemlje. Tako EU navodi da ''složene veze između političkih aktera, poduzeća i medija, dovode demokratske institucije u rizik i otežavaju otkrivanje koruptivnih radnji''.

EU smatra kako su mreže političkog patronata široko rasprostranjene i da utječu na sve razine vlasti.

''Istrage i kazneno gonjenje u visokorangiranim predmetima još uvijek nisu zadovoljavajuće, a sveukupna razina djelotvornih istraga, kaznenog gonjenja i osuđujućih presuda je niska. Sposobnost istraživanja kaznenih djela u oblasti ekonomije, financija i javnih nabavki je slaba. Postoji jak razlog za uvođenje specijalizacije unutar policije i pravosuđa u borbi protiv korupcije'', navodi se u izvještaju EU o napretku BiH.

Dodaje se kako kazne za korupciju nisu djelotvorne te da je BiH postigla mali napredak u provedbi reformi za suzbijanje korupcije, ''koja i dalje nanosi štetu cijelom javnom sektoru i najviše je izražena u oblasti pružanja usluga i pristupa zapošljavanju''.

''Malo je političke volje da se krene dalje od retorike i počne rješavati korupcija, uključujući učinkovite istrage i osuđujuće presude u visokorangiranim predmetima. Iako je pravni okvir uglavnom uspostavljen, provedba zakona je slaba i nedosljedna'', zaključila je EU.

Borba protiv korupcije u ranoj fazi

Europski izvještaj navodi kako je borba protiv korupcije u BiH u ranoj fazi dok je poražavajući izvještaj Međunarodnog institut aza bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane koji kaže da je korupcija jsvoj puni oblik dobila upravo u Bosni i Hercegovini, najkorumpiranijom državi u Europi.

Monitoring Strategije za borbu protiv korupcije (2009-2014.) i pripadajućeg Akcijskog plana, kojeg je proveo Transparency International Bosne i Hercegovine, pokazuje da nakon više od četiri godine od usvajanja Strategije i pred istek roka njezine primjene, od ukupnog broja planiranih mjera (81), samo je osam mjera (9,8%) realizirano u potpunosti, 57 (70,4%) su samo djelimično realizirane, dok 16 mjera (19.8%) uopće nije realizirano.

Iako je EU promijenila prioritete u rješavanjima problema na putu prema Uniji, borba protiv korupcije nije izgubila na svojoj važnosti.

Otpravnik poslova Delegacije Europske unije u BiH Renzo Daviddi rekao je kako su sprječavanje korupcije i borba protiv korupcije suština Europske unije.

Ribe slobodne pred sudovima

''Borba protiv korupcije u zemljama potencijalnim kandidatima postala je prioritet za EU i predstavlja vrlo važan aspekt u procesu pristupanja'', naglasio je Daviddi u medijskim istupima povodom Svjetskog dana borbe protiv korupcije početkom prosinca.

Naglasio je kako je od najveće važnosti da novoizabrani dužnosnici u BiH sada ''provedu političku volju u konkretne akcije''.

Analitičari nevladinih organizacija navode kako bi se moglo očekivati da nova vlast provede već postojeće strategije i zakonska rješenja za borbu protiv korupcije te da osnuje agenciju koje bi se bavile korupcijom i oduzimanjem nelegalno stečene imovine.

No, građani BiH više nemaju povjerenja u najavljene borbe. Tim više jer svjedoče kako ''velike ribe'' koje smatraju najkorumpiranijim dijelom društva, padaju pred kamerama, a slobodno plivaju pred sudovima. Stoga s razlogom očekuju da bi i u sljedećem izvještaju o napretku BiH moglo stajati kako odgovorni samo pričaju a ništa ne rade. I sve tako do novih predizbornih obećanja i novih izvještaja.

Kopirati
Drag cursor here to close