Otvaranje pregovora

Várhelyi: BiH je dio europske obitelji

''Otkako je BiH dobila status kandidata u prosincu 2022. godine, strateški cilj europskih integracija neumorno napreduje, dajući vrlo pozitivne rezultate. BiH je dio EU obitelji'' – napisao je Várhelyi.
Vijesti / BiH-EU | 12. 03. 2024. u 16:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina dio je europske obitelji – rekao je povjerenik Europske komisije za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi nakon što je Europska komisija preporučila Europskom vijeću da otvori pristupne pregovore s BiH.

''Danas predlažemo otvaranje pregovora o pristupanju Europske unije s BiH. Otkako je BiH dobila status kandidata u prosincu 2022. godine, strateški cilj europskih integracija neumorno napreduje, dajući vrlo pozitivne rezultate. BiH je dio EU obitelji'' – napisao je Várhelyi na platformi X.

Podsjećamo, o preporuci Europske komisije odlučivat će Vijeće za opće poslove sljedeći utorak, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova država članica, a potom i čelnici država članica koji će se okupiti na samitu 21. i 22. ožujka.

Bosna i Hercegovina podnijela je zahtjev za članstvo 15. veljače 2016. godine, a status zemlje kandidata dobila je 15. prosinca 2022. godine.

Ova zemlja je među šest zemalja u regiji, uz Albaniju, Srbiju, Kosovo, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, koje su u različitim fazama procesa članstva u EU.

Ukoliko lideri EU-a odluče otvoriti pregovore s BiH, Kosovo ostaje jedina zemlja u regiji koja nema status zemlje kandidata, iako je podnijela zahtjev.

Kopirati
Drag cursor here to close