Ništa nije ostvareno

Sattler: Nema kandidatskog statusa do kraja godine

''Priča o kandidatskom statusu, ja mogu reći sada da to može biti do kraja godine, ali kako stvari stoje mislim da nije moguće. Vrlo otvoreno govorim, zato što ništa od obećanja nije ostvareno''.
Vijesti / BiH-EU | 07. 05. 2021. u 18:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ispravile su se neke greške, proces proširenja još nije gotov i taj zadatak moramo zajedno riješiti i raditi na približavanju BiH u EU. Njeno mjesto, kao i susjeda, je u EU, kazao je za N1 Johann Sattler, šef Izaslanstva EU u BiH.

Kandidatski status?

''Naša vrata su otvorena, vi jeste u pravu. Predugo se priča na ovu temu, ako pogledate mišljenje EK dvije godine su prošle. Od tada je urađen minimalni napredak. Bilo je određenih iskoraka prošle godine, izbori u Mostaru, inicijative Predsjedništva, uspostavljanje SSSP nakon pet godina. To nisu nimalo zanemariva pitanja, za svako je trebalo energije i rada'', kazao je Sattler.

Od rujna se nije ništa uradilo.

''Od rujna na ovamo, nakon posjete Predsjedništva Briselu se ništa nije dogodilo. Priča o kandidatskom statusu, ja mogu reći sada da to može biti do kraja godine, ali kako stvari stoje mislim da nije moguće. Vrlo otvoreno govorim, zato što ništa od obećanja nije ostvareno''.

Političari koji nas uvjeravaju u suprotno? Na čemu temelje optimizam?

''Ja ću ponoviti; ovom dinamikom kakva jeste neće moći se ostvariti kandidatski status do kraja godine. Tu poruku je prenio i komesar Varhelyi, vrlo jasno je rekao: u vašim rukama je sve. 22. lipnja imamo sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje i vrlo jasno je rečeno: Nemojte doći praznih ruku. Poruka je vrlo jasna; morate ubrzati dinamiku inače, nema ništa besplatno. Zadaci su tu i trebaju se riješavati'', dodao je Sattler i kazao još:

''Ovo nije izborna godina, postoji šansa da se napravi pravi napredak i iskoristi vrijeme umjesto da se protrači još jedna godina''.

''Nije sve loše''

Sattler je dodao da u regionu postoji tendencija pretjerivanja i da se često stvari prikazuju gorim nego jesu.

''Mislim da postoji tendencija pretjerivanja u regiji, da se stvari prikazuju gorim nego što jesu. Ova zemlja ima svoje probleme, ali nije fer i nije istina da je sve loše''.

Tri su suštinska pitanja za bh. građane.

''Tri su suštinska pitanja o kojima se treba povesti računa: zdravstvo jer smo usred pandemije, ekonomija i težnja građana da ova zemlja postane članica EU i da se ostvari napredak na EU putu. To su tri ključne stvari, sva ostala priča je odvlačenje pažnje, kao o prekrajanju granica. I neće se dogoditi''.

Kopirati
Drag cursor here to close