EU

Novi 'non-paper' za Zapadni Balkan

Ono na čemu se kroz ovaj dokument najviše inzistira je pojačano prisustvo Europske unije u zemljama Zapadnog Balkana i njihovo involviranje u ovaj prostor da bi se zemlje što pre pridružile EU.
Vijesti / BiH-EU | 13. 11. 2023. u 19:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrima Vijeća ministara vanjskih poslova EU ponuđen je "non paper" za Zapadni Balkan, iza kojeg stoje Hrvatska, Slovenija, Austrija, Češka, Grčka, Italija i Slovačka.

Kako javlja N1, ove države se zalažu da se Zapadni Balkan nađe na visokom mjestu prioriteta za EU, kao i da se pruži puna podrška putu Zapadnog Balkana ka EU.

Ističe se kako je ova regija izložena raznim utjecajima sa strane, ilegalnim migrantima, pa je potrebno uskladiti zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, kao i tješnje raditi na usklađivanju svojih stajališta sa EU standardima.

Kroz ovaj novi dokument, saznaje se da bi se češće trebali organizirati sastanci s predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana, te da bi ministri vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana trebali održavati redovnije sastanke s veleposlanicima zemalja EU.

Suštinski, ono na čemu se kroz ovaj dokument najviše inzistira je pojačano prisustvo Europske unije u zemljama Zapadnog Balkana i njihovo involviranje u ovaj prostor da bi se zemlje što pre pridružile EU.

Kopirati
Drag cursor here to close