Jasno i glasno

Mađarska: Podržavamo teritorijalni integritet BiH i prijem u EU

Helez je kazao da je ministar Mađarske izrazio punu podršku Bosni i Hercegovini na putu ka Europskoj uniji te da je jako važno da sredinom sljedeće godine Mađarska predsjedava Europskom unijom.
Vijesti / BiH-EU | 30. 01. 2024. u 17:46 Bljesak/Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarska u potpunosti i čvrsto podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i prijem u Europsku uniju, kazao je ministar obrane Mađarske Kristóf Szalay-Bobrovniczky, koji je danas u Sarajevu održao sastanak s ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Zukanom Helezom.

Predsjedavanje EU

Podsjetio je da će Mađarska uzeti predsjedavanje Europskom unijom kasnije ove godine, što će im dati priliku da promoviraju proširenje.

''U našem je nacionalnom interesu da regija zapadnog Balkana ostane sigurna i stabilna. Razlog zašto smo danas ovdje je što preuzimamo komandno mjesto misije EUFOR-ALTHEA u Bosni i Hercegovini'' – kazao je.

Mađarski ministar je izrazio ponos što će njihovi članovi Oružanih snaga biti raspoređeni u Altea misiji u Bosni i Hercegovini, ali i zbog činjenice što će veoma kompetentan general preuzeti zapovjedanje nad tom operacijom u sljedeće dvije godine, general László Sticz.

''Uvjerio sam ministra Heleza da će naš general, koji preuzima komandu Altea misiju, to raditi veoma profesionalno'' – kazao je.

Video: Ministar obrane Mađarske: Čvrsto podržavamo teritorijalni integritet BiH, kao i prijem u EU

Dodao je da su već povećali prisutnost njihovih vojnika u EUFOR-ALTHEA misiji, među kojima je i helikopterska jedinica za medicinsku pomoć.

Izazovi ove godine

Ministar obrane BiH Zukan Helez je naglasio da su razgovarali o izazovima koji ih očekuju i koji se događaju, prvenstveno misleći na agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i sukobe na Bliskom istoku.

''Izazovi koji nas ove godine očekuju su izbori u Europskoj uniji, SAD-u i Ruskoj Federaciji, koji mogu imati reperkusije na cijeli svijet'' – kazao je.

Govoreći o BiH, Helez je kazao da je ministar Mađarske izrazio punu podršku Bosni i Hercegovini na putu ka Europskoj uniji te da je jako važno da sredinom sljedeće godine Mađarska predsjedava Europskom unijom.

''Jako nam je bitno da neupitno podržavaju članstvo Bosne i Hercegovine u EU i NATO-u'' - zaključio je Helez.

Kopirati
Drag cursor here to close