Tko prima mito?

Ljudi u bijelom nisu krivci za toliku korupciju u zdravstvu

Vijesti / BiH-EU | 18. 03. 2014. u 11:02 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina je imala doticaja s korupcijom u zdravstvu, pokazala je anketa portala Bljesak.info, dok je anketa Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije pokazala kako ispitanici, odmah nakon državne uprave, smatraju zdravstvo najotrovnijim segmentom bh društva.

No, prim. dr.Harun Drljević, predsjednik Ljekarske/liječničke komore Federacije BiH, kaže kako se ipak zdravstvu pripisuje veća uloga u korupciji nego što ona uistinu jeste.

''Zdravstvo ne može biti isključeno iz korupcije. Sustavna korupcija zahvaća i zdravstvo no korupcije u zdravstvu ima koliko i u drugim djelatnostima'', rekao je Drljević za Bljesak.info.

Lijepljenje etiketa bez dokaza

Drljević kaže kako se svo kuruptivno zlo nastoji prebaciti na zdravstvo te da se liječnicima lijepe etikete korumpiranih a da za to često nema dokaza.

''Sve što je kazneno djelo treba biti procesuirano. No, često se u zdravstvu bez ikakvih uporišta tvrdi da ima korupcije. Mora se dokumentirati slučaj prije nego se krene s iznošenjem optužbi'', naveo je Drljević podsjetivši na nedavni slučaj izvikane korupcije liječnika u Kantonu Sarajevo (KS).

Naime, proteklih dana javnost je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Kenan Crnkić, obavijestio kako će prvi put nakon 20 godina liječnici u BiH biti kažnjeni zbog korupcije. No, pokazalo se kako su Crnkićeve optužbe, tek što je preuzeo dužnost, o tomu kako su liječnici izdavajući veći broj recepata 16. siječnja sudjelovali u koruptivnim radnjama, neutemeljene.

Tako je Udruženje ljekara porodične medicine FBiH Podružnica za Kanton Sarajevo javnost obavijestila kako se ne radi o korupciji nego o sprječavanju nelagoda za pacijente zbog promjena recepata.

Samobrendiranje čelnika ZZO-a

''Odlučno demantiramo paušalne, kvazianalitičke, jednostrane izjave i uvrede čelnika ZZO Kantona Sarajevo, zasnovane na priopćenju povjerenstva formiranog od samog Zavoda. Povodom spomenutih izjava, harange i "samobrendiranja" čelnika ZZO Kantona Sarajevo izjavljujemo u ime 200 liječnika obiteljske medicine Kantona Sarajevo da je razlog ovako velikog broja propisanih recepata na dan 16. siječnja 2013. godine zaštita pacijenata da ne bi ostali bez lijekova, zbog nelogične i ničim izazvane promjene bijelog bar koda u roza bar kod na receptu, odlukom ZZO KS. Svi ti recepti su osigurali nužnu terapiju našim pacijentima za taj mjesec i time je premošten problem koji je napravio ZZO. Prema tome ne radi se o korupciji nego o pomoći bolesnim građanima'', naveli su liječnici u priopćenju.

Na javni istupi direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i navodima reagirao je i Dom zdravlja Kantona Sarajevo nazvavši Crnkićeve istupe u javnosti samobrendiranjem, a pojedini liječnici smatraju kako je Crnkić, prije istupa u javnosti, trebao sačekati nalaze revizije prije iznošenja teških optužbi.

Koruptivno tendersko tlo

''Podržavamo stručnost, rad, red i disciplinu, pa samim tim i borbu protiv korupcije, ali na način da se prethodno jasno i nedvosmisleno utvrde eventualne nedozvoljene radnje i pokrenu zakonom predviđene mjere protiv počinitelja takvih radnji'', naveli su iz menadžmenta JU Dom zdravlja KS najavivši kako će tražiti odgovornost za nedokazane i neargumentirane tvrdnje koje su nanijele veliku štetu ugledu Ustanove kao i liječnika koji su javno prozvani zbog izdavanja recepata.

I dok Crnkić tvrdi kako se, kako je sam rekao, ''ovdje jasno nazire sprega pojedinih liječnika i ljekarni'', liječnici tvrde kako je korupcija u zdravstvu ustvari daleko od samih liječnika.

''Glavno koruptivno tlo u zdravstvu je problem tendera'', navodi predsjednik Ljekarske/liječničke komore Federacije BiH u izjavi za Bljesak.info naglašavajući kako se korupcija neutemeljeno personificira s liječnicima i da nije prvi put da su liječnici stigmatizirani kao glavni koruptivni problem u Bosni i Hercegovini.

I u federalnom Ministarstvu zdravstva smatraju kako se liječnici često nepravedno etiketiraju najkorumpiranijima.

Rijetki dokazani slučajevi

''Svjesni smo percepcije javnosti o korupciji u zdravstvu, iako su procesuirani i dokazani slučajevi rijetki, i svi se, u okviru svojih nadležnosti, ingerencija i mogućnosti, te naravno zajednički, moramo svakodnevno boriti protiv korupcije'', rekao je za Bljesak.info Zlatan Peršić stručni savjetnik za odnose s javnošću federalnog Ministarstva zdravstva naglašavajući kako svaki takav dokazan slučaj treba biti najstrožije sankcioniran.

Peršić podsjeća kako su, shodno Strategiji razvoja zdravstva 2008-2018 u FBiH, kao i državnom Strategijom borbe protiv korupcije, sve javne zdravstvene ustanove obvezne donijeti interne planove borbe protiv korupcije, što je veliki broj zdravstvenih ustanova i učinio.

Tako su Pravilnik o prevenciji i borbi usvojila tri klinička centra, deset županijskih i općih bolnica, 30 domova zdravlja, te tri specijalizirane ustanove.

Iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tako nam je potvrđeno da je Upravno vijeće KB Mostar 2011. godine usvojilo Pravilnik za prevenciju i borbu protiv korupcije u toj ustanovi te da u SKB Mostar postoji Povjerenstvo za prigovore pacijenata. No, službenih žalbi na korupciju liječnika u mostarskoj bolnici nema.

Bez službenih prijava mita

''Do sada ta služba nije imala službenih pritužbi na korupciju'', rečeno je za Bljesak.info iz Ureda za odnose s javnošću SKB Mostar napominjući kako sukladno Zakonu o pravima, obvezama i odgovornostima pacijenata, pacijenti imaju pravo na prigovor koji se podnosi ravnatelju neposredno ili pismenim putem.

U svojem izvještaju o korupciji u zdravstvenim ustanovama Centar civilnih inicijativa (CCI) navodi kako su spomenuti pravilnici dali konkretne rezultate te da su u tri zdravstvene ustanove zabilježeni slučajevi procesuiranja koruptivnih ponašanja medicinskih radnika.

''U Domu zdravlja Zenica, na osnovu prijave slučaja korupcije Timu za borbu protiv korupcije, procesuirana je uposlena medicinska sestra. U Brčkom je na osnovu prijave građana za primanje mita krivično procesuiran ginekolog, uposlenik Opšte bolnice Brčko. Optuženom je na teret stavljeno krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi. U skladu sa zakonom, Pravilnikom o prevenciji i borbi protiv korupcije i drugim pravnim aktima brčanske bolnice, protiv optuženog je proveden i disciplinski postupak u okviru zdravstvene ustanove, i on je suspendiran. Također, i u okviru Doma zdravlja Tuzla zabilježen je slučaj pokretanja disciplinskog postupka protiv jednog liječnika, na osnovu prijave pacijenta, u skladu s Pravilnikom za prevenciju i borbu protiv korupcije'', navodi CCI.

I dok brojke procesuiranih i prijavljenih liječnika pokazuju mali stupanj korupcije i dok se liječnici osobno ''peru'' od korupcije, javnost zdravstvo i dalje smatra jednim od najvećih karika u koruptivnom lancu koji steže Bosnu i Hercegovinu.

Vrlo je reško doći do podataka

Centar civilnih inicijativa tako navodi da ispitivanja javnog mijenja dominantno konstatiraju da je jedan od najkorumpiranijih sektora javno zdravstvo, a u izvještaju Europske unije o BiH navodi se kako se ''zdravstveni sektor smatra jednim od najkorumpiranijih sektora u BiH''.

No, EU ističe kako je, osim iscjepkanosti zdravstvenog sustava i mogućnosti donošenja odluka na više razina, problem mito koje daju privatni dobavljači kako bi dobili ugovor po osnovu javnih nabavki.

''Vrlo je reško doći do točnih podataka, ali može se očekivati da je korupcije u zdravstvenom sektoru prisutna u svakom aspektu rada i da najvjerojatnije obuhvaća mito, bakšić i političku korist putem utjecaja na proces ugovaranja, specifikacije i dobitnike tendera kada se radi o izgradnji i saniranju zdravstvenih ustanova, nabavci opreme i materijala, uključujući lijekove'', navodi Europska unija analizirajući zdravstveni sustav u BiH.

U servisu Transparency Internationala BiH Prijavikorupciju.org, na korupciju u zdravstvu uglavnom se odnose problemi s upošljavanjem te listama lijekova, pa su rijetke prijave izravnog primanja mita.

Stoga i ne čude navodi iz Liječničke komore Federacije BiH da su liječnici nepravedno postavljeni na stup koruptivnog srama te kako se korupcija krije u ljudima uposlenima pri zdravstvu,a koji nisu u bijelom.

Kopirati
Drag cursor here to close