Nema prečica i olakšica do Europe

Lajčak bh liderima: Kad vi uradite svoj posao i EU će svoj

On je između ostalog kazao i to da pitanje proširenja Europske unije nije toliko popularno - jer se Europska unija proteklih 10 godina bavila i svojim izazovima.
Vijesti / BiH-EU | 20. 06. 2019. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Miroslav Lajčak, ministar vanjskih poslova Slovačke i predsjedavajući misije OSCE-a, nakon sastanaka sa liderima SNSD-a, SDA i HDZ-a kazao je da se traži rješenje za uspostavu vlasti - koje neće biti niti gubitak niti dobitak ni za jednu stranku, ali će Bosna i Hercegovina kao država biti na dobitku.

On nije otkrivao detalje razgovora s Miloradom Dodikom, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, ali je potvrdio optimizam da će se pitanje formiranja vlasti.

"S Čovićem i Izetbegovićem sam se sastao u njihovim uredima u Parlamentu BiH. Oni su predsjednici svojih stranaka. Mislim da je glavni cilj mojih razgovora bio da se bavimo pitanjem uspostave organa vlasti i vlada. Tu imaju dva glavna pitanja, odnos prema NATO-u i odnos prema Izbornom zakonu", izjavio je medijima Lajčak.

"Kao što sam rekao, optimističan sam poslije tih razgovora, nego što sam bio prije. Postoji želja da se nađe rješenje. To neće biti pobjeda jednih protiv drugih. Ono što NATO nudi je dobro za ovu zemlju", kazao je.

"BiH nema zajednički stav po tom pitanju, ali ovaj nivo suradnje je interes ove zemlje. Što se Dodika tiče, vidio sam se sa njim sinoć. Bavili smo se istim pitanjima. Tražimo rješenje koje neće biti gubitak niti dobitak ni za jednu stranku, ali će biti dobitak za Bosnu i Hercegovinu", naveo je Lajčak, prenosi N1.

On je između ostalog kazao i to da pitanje proširenja Europske unije nije toliko popularno - jer se Europska unija proteklih 10 godina bavila i svojim izazovima.

"Financijska kriza, migracijska kriza, sada Brexit. EU rješava pitanje svoje budućnosti, proračun za sedam godina i formiranje novih institucija vlasti", rekao je.

Također, naveo je da je Europska unija shvatila da je budućnost ove regije u rukama zemalja, te da za ulazak u EU neće biti prečica i olakšica. Pozvao je medije da prate 14 tačaka koje je BiH dobila kao instrukciju iz Luksemburga - te naveo da ako Bosna i Hercegovina odradi svoj dio posla - Evropska unija će to uraditi isto.

Video: Lajčak: Preporučio bih da BiH iskoristi ponudu NATO-a koju sada ima
Kopirati
Drag cursor here to close