2. politički forum na visokoj razini

Krišto: Sazreli smo

"Očekujemo da će Bosna i Hercegovina do kraja ove godine dobiti konačan datum otvaranja pregovora s EU", istaknula je Krišto.
Vijesti / BiH-EU | 05. 12. 2023. u 15:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je 2. političkim forumom na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine koji se u utorak održao u Bruxellesu, radi nastavka praćenja provedbe nužnih reformi koje je pred Bosnu i Hercegovinu stavila Europska komisija.

Tijekom susreta svi sudionici su informirali povjerenika Várhelyia o postignutim rezultatima i evidentnim koracima u vezi s njihovim nadležnostima u razdoblju nakon održavanja 1. političkog foruma na visokoj razini između BiH i EU u Sarajevu. Razgovarano je i novom EU Planu rasta za regiju Zapadnog Balkana.

Dokument Plana reformi

Krišto je u svojoj izjavi za medije rekla kako sama brojnost izaslanstva dužnosnika Bosne i Hercegovine, koje je u Bruxelles stiglo s usuglašenim tekstom zaključaka, govori o apsolutnoj opredijeljenosti i posvećenosti kada je u pitanju EU put naše zemlje.

Kazala je kako je značajan iskorak napravljen i u proteklih mjesec dana, u razdoblju od objave Izvješća EK o BiH, te da već sutra Europskoj komisiji službeno predajemo dokument Plana reformi koji je u rekordnom roku izradila Ad hoc radna skupina Vijeća ministara BiH.

"Vjerujem da smo sazreli"

"Vjerujem da smo zaista sazreli i da možemo osigurati sve nužne pretpostavke za jačanje dijaloga između institucija BiH, kao i političkih lidera u BiH, koji će nas dovesti do ispunjavanja svih onih uvjeta koji stoje pred nama. Očekujemo da će Bosna i Hercegovina do kraja ove godine dobiti konačan datum otvaranja pregovora s EU", istaknula je Krišto.

Video: U Bruxellesu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i BH

Naglasila je da samo kroz iskreni dijalog i koncenzus u donošenju odluka kroz uspostavljeni mehanizam koordinacije, te poštivanje ustavne strukture i nadležnosti institucija na svim razinama vlasti možemo osigurati trajnu stabilnost, prosperitet, provedbu reformi i konačnu integraciju u europsku obitelj.

Na kraju obraćanja Krišto je zahvalila povjereniku Várhelyiju na kontinuiranoj potpori, te dosadašnjem trudu i posvećenosti europskom putu Bosne i Hercegovine. Naredni, treći po redu politički forum na visokoj razini planiran je za svibanj naredne godine.

Vjerodostojna slika sigurnosne situacije

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara i ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez risutnima se obratio nakon predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto.

Najprije se osvrnuo na implementaciju nužnih reformi u vezi EU integracija s naglaskom na doprinos institucija obrane u ovom procesu, a naravno i Vijeća ministara koje ima ključnu ulogu u predlaganju potrebnih zakona.

"Prije svega bih se zahvalio Vijeću za vanjske poslove EU koje je imalo snažnu ulogu da se Vijeću sigurnosti UN-a prenese vjerodostojna slika sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini, te da Vijeće sigurnosti, usvoji Rezoluciju i produži mandat Misije Althea EUFOR", kazao je Helez.

Vrijedne donacije

Također, Helez je iskoristio priliku da zahvali EU na vrijednoj donaciji u iznosu od 20 milijuna eura za jačanje kapaciteta deminerskog bataljona Oružanih snaga BiH.

"Imali smo svečani prijem 34 deminerska i 34 sanitetska vozila za deminerske operacije. Uz ova vozila, primili smo i 150 detektora metala i time je prva tranša u vrijednosti od 10 milijuna eura u potpunosti realizirana. Ovo je dalo dodatnu vrijednost našim sveukupnim kapacitetima obrane ali i povećalo našu spremnost za deminerske operacije u EU, NATO ili UN misijama. Druga tranša od 10 milijuna eura također je odobrena i u fazi je implementacije", istaknuo je ministar.

Uzvratiti boljom dinamikom

Helez je naglasio da EU, pomažući BiH, ojačava i svoju vlastitu sigurnost, "jer dijelimo Europski prostor", te je na kraju iskazao zahvalnost EU za pažnju koju posvećuje BiH.

"Najmanje što možemo je uzvratiti boljom dinamikom na ispunjavanju prioriteta i uvjeta za početak pregovora, da svu bilateralnu podršku koju imamo usmjerimo na ispunjavanje ovog cilja", zaključio je Helez.

"Teške teme"

Na Drugom političkom forumu na visokoj razini između Europske unije i Bosne i Hercegovine, "otvorene su i teške teme", a premijer Županije Sarajevo Nihad Uk kaže da su dogovorili nastavak usvajanja zakona i odluka na razini Vijeća ministara BiH.

"Svi smo pokazali opredjeljenje za put u EU, što nije ništa novo. Meni je drago što su otvorene i teške teme, jer naš put u EU bit će put odricanja, izlaska iz političkog komoditeta a sve s jednim ciljem - da osiguramo sve vrijednosti u BiH, one kojima teže obitelji koje odlaze iz BiH", kazao je Uk za Fenu.

I da se razumijemo, dodao je, nije dominantan razlog odlaska "kvaliteta života" već i svakodnevne teške teme koje unose neizvjesnost u živote od prijetnji disolucijama, ratom i slično.

Potpuno uvažavanje složenosti sistema

"Dogovorili smo da nastavimo sa dobro započetim usvajanjima zakona i odluka na Vijeća ministara BiH. Raduje me, nadam se ne samo deklarativna, podrška i opozicijskih predstavnika da će podržati sve zakone i odluke koji nam stoje kao uvjet", naglasio je Uk.

Premijer Uk je naveo da od komesara Verhelya imaju punu podršku na tom putu, "uz potpuno uvažavanje složenosti našeg sistema, koji će nam otvoriti i pregovore ali i stotine milijuna eura za naše građane".

"Naravno, moramo uraditi domaću zadaću koju smo već dogovorili, a danas potvrdili", naglasio je Uk.

Kopirati
Drag cursor here to close