Ministar vanjskih poslova

Grlić-Radman: Zagovaramo što skorije otvaranje pristupnih pregovora BiH sa EU

Grlić-Radman je rekao kako treba razmišljati o svemu onom što ograničava i usporava razvoj i rad EU institucija ali je istaknuo kako je trenutno najvažnije unutar EU-a postići jedinstvo.
Vijesti / BiH-EU | 02. 11. 2023. u 20:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman podržao je, na konferenciji o jačanju i proširenju Europske unije u četvrtak u Berlinu, reformske ideje Njemačke koje teže jačanju struktura Europske unije u svrhu pripreme na daljnja proširenja.

"Mi podržavamo proširenje i smatramo da se taj proces može odvijati paralelno s institucionalnim reformama", rekao je Gordan Grlić-Radman nakon ministarske konferencije pod nazivom "Veća, snažnija Unija" koja je u četvrtak održana u Berlinu.

Grlić-Radman je rekao kako treba razmišljati o svemu onom što ograničava i usporava razvoj i rad EU institucija ali je istaknuo kako je trenutno najvažnije unutar EU-a postići jedinstvo.

"Prioritet je jedinstvo i solidarnost i jačanje onih instrumenata koji služe boljoj obrani od ugroza", rekao je Grlić-Radman.

Hrvatski ministar vanjskih poslova je rekao kako se i na ovoj konferenciji založio za što skorije otvaranje pristupnih pregovora Europske unije s Bosnom i Hercegovinom.

"Mi zagovaramo što skorije otvaranje pristupnih pregovora, najkasnije početkom sljedeće godine. Trenutno čekamo pozitivno mišljenje Europske komisije o napretku zemalja zapadnog Balkana", rekao je Grlić-Radman. Dodao je kako je siguran da je većina zemalja članica sklona podržati početak pregovora jer, kako je rekao, većina čelnika u BiH podržava ulazak, a ulazak BiH u EU je od geopolitičkog i geostrateške važnosti za EU.

"Početak pregovora mogao bi ojačati proeuropske snage u BiH i ubrzati reformske procese", rekao je Grlić Radman.

Glede napretka ostalih zemalja zapadnog Balkana na putu ka Europskoj uniji Grlić-Radman je rekao kako treba prije svega jačati vladavinu prava i napustiti retoriku koja je u devedesetima dovela do ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Kopirati
Drag cursor here to close