Nakon sastanka

Bećirović: Strateško i generacijsko pitanje

On vjeruje da će do sredine prosinca ove godine uslijediti novi pozitivni koraci Europske unije prema Bosni i Hercegovini.
Vijesti / BiH-EU | 01. 11. 2023. u 16:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, prenoseći detalje susreta u Sarajevu s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, izjavio da je za Bosnu i Hercegovinu veoma bitno da očuva direktnu komunikaciju s ključnim europskim liderima.

Bećirović ističe kako je Ursula von der Leyen dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine i podsjeća da je ovo njegov drugi zvanični susret s njom za godinu dana.

Nakon što je 15. prosinca prošle godine Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status, Bećirović kaže da je i današnji razgovor bio veoma važan i ohrabrujući te da unosi novu dozu optimizma.

On vjeruje da će do sredine prosinca ove godine uslijediti novi pozitivni koraci Europske unije prema Bosni i Hercegovini.

"Unatoč opstrukcijama, napravili smo i određene nove važne korake naprijed, što je potvrdila danas i predsjednica Europske komisije. Njena posjeta ima izrazito veliki značaj jer se događa uoči objavljivanja izvještaja o napretku. Zajednički interes i vladajućih i opozicijskih stranaka mora biti ubrzanje našeg europskog puta. Svi moraju naučiti da naš europski put nije pitanje pojedinca, jedne stranke ili jednog mandata. To je strateško i generacijsko pitanje na kojem moramo zajednički raditi", kazao je.

Video: Bećirović o razgovoru s predsjednicom Europske komisije: Nova doza optimizma

Prema njegovoj izjavi, predsjednici Europske komisije je kazao da bi preporuka te komisije za otvaranje pregovora imala ogroman pozitivni doprinos za jačanje reformskih procesa u Bosni i Hercegovini.

To bi bilo veliko ohrabrenje za sve narode i građane u BiH. Otpočinjanje pregovora o članstvu u Europskoj uniji otvorilo bi prostor i za suštinske reforme u Bosni i Hercegovini i sve bi to pozitivno uticalo na cijelo društvo, rekao je Bećirović.

"Posebno sam istaknuo važnost financijskog paketa Europske unije za zemlje zapadnog Balkana. Investiranje šest milijardi eura, od čega bi 20 posto pripalo Bosni i Hercegovini, od velikog je značaja za našu zemlju. Financijska podrška Europske unije imala bi pozitivne efekte na životni standard građana a ubrzala bi i ekonomski razvoj zemlje u cjelini. Također, tijekom razgovora s predsjednicom Europske komisije, poručio sam da se zbog geopolitičkih izazova u Europi i svijetu, ne smije dozvoliti da Bosna i Hercegovina ostane bez snažne podrške Europske unije. Put naše zemlje u evropske i euroatlantske integracije nema alternativu", zaključio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close