Ohrabrujuće poruke

Europska komisija pozdravila napredak BiH i pozvala na ubrzano provođenje reformi

Europska komisija je pozdravila napredak BiH i naglasila da je potrebno provesti reforme i dodatno uskladiti domaće zakonodavstvo s propisima EU u oblasti upravljanja vodama.
Vijesti / BiH-EU | 21. 03. 2024. u 19:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Provođenje Zelene agende za Zapadni Balkan i Strategije usklađivanja propisa pravnoj stečevini Europske unije u oblasti zaštite okoliša Bosne i Hercegovine, usvajanje cjelodržavne strategije zaštite okoliša, jačanje administrativnih kapaciteta i bolja međuinstitucionalna koordinacija, neke su od preporuka sa današnjeg sastanka Pododbora za promet, energiju, okoliš i regionalni razvoj između EU i BiH.                                 

Sastankom su kopredsjedavali Mirza Hujić, pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Barbara Jésus - Gimeno iz Opće uprave za proširenje i politiku susjedstva Europske komisije.

Europska komisija je pozdravila napredak BiH i naglasila da je potrebno provesti reforme i dodatno uskladiti domaće zakonodavstvo s propisima EU u oblasti upravljanja vodama.

Usvajanje raznih strategija i usklađivanje direktiva

Od BiH se očekuje da usvoji cjelodržavne strategije upravljanja otpadom i za učinkovitu borbu protiv zagađenja zraka, te uspostavi koordinirane i  funkcionalne mreže za praćenje kvaliteta zraka u cijeloj zemlji. 

Na sastanku se razgovaralo i o usklađivanju propisa s Direktivom EU o smanjenju nacionalnih emisija određenih atmosferskih zagađivača, odnosno Direktivom o industrijskim emisijama, i uspostavi funkcionalnog Registra ispuštanja i prenosa onečišćujućih tvari.

BiH treba poduzeti značajne napore na usklađivanju i provođenju pravne stečevine EU o buci u okolišu u cijeloj zemlji i provesti mehanizme za zaštitu prirode i bioraznolikosti.

BiH bi, također, trebala nastaviti napore na uvođenju Europskog jedinstvenog broja hitnih službi 112.

Članovi izaslanstva BiH su informirali Komisiju o implementaciji revidirane Strategije prilagođavanja na klimatske promjene i niskoemisionog razvoja za BiH i Nacionalnog plana prilagođavanja klimatskim promjenama. Prioritet je da bh. vlasti donesu zakon o klimi na državnoj razini i poduzmu hitne aktivnosti na usklađivanju propisa s klimatskom politikom EU i primjeni Mehanizma za monitoring, verifikaciju i izvještavanje (MRV), kako bi osigurali uvođenje Sustava za trgovinu emisijama (ETS).

Imenovanje državnog IPA koordinatora

Nadalje je istaknuto da je za BiH od velike važnosti imenovanje Državnog IPA koordinatora, donošenje cjelodržavne Strategija regionalnog razvoja i implementacija regionalne razvojne politike.

 

Komisija je ohrabrila BiH da brže ispunjava obaveze iz Ugovora o prometnoj zajednici, intenzivira napore u provođenju reformi u područjima prometa i energije i da usvoji strategiju inteligentnog transportnog sustava. Pozdravljen je napredak u cestovnom prometu i naglašena potreba uspostave vodeće Agencije za sigurnost cestovnog prometa, kao i daljnja reforma i modernizacija željezničkog sektora.

Izaslanstvo Europske komisija je pozdravilo do sada poduzete korake i istaknulo da je potrebno nastaviti s reformama u vezi s usklađivanjem i provođenjem Trećeg energetskog paketa EU-a za plin, Paketa integracije električne energije i Paketa čiste energije. Komisija je pozvala BiH da nastavi s usvajanjem integriranog Nacionalnog energetskog i klimatskog plana.

Izaslanstvo BiH je informisalo Komisiju o poduzetim aktivnostima u vezi s izgradnjom skladišta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

Istaknuto je da BiH neće odustati od ranijih stavova i da od Komisije očekuje aktivnije uključivanje u rješavanje ovog pitanja, priopćeno je iz Direkcije za europske integracije. 

Kopirati
Drag cursor here to close