Vijeće ministara

BiH u programu Horizont Europa

Ministarstvo civilnih poslova dužno je organizirati sastanak s nadležnim entitetskim institucijama u BiH o temi poboljšanja uspješnosti u sudjelovanju u programu Horizont Europa.
Vijesti / BiH-EU | 26. 02. 2024. u 15:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva civilnih poslova o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u Okvirnom programu Europske unije za istraživanje i inovacije Horizont Europa u novom tekstu. 

Ministarstvo civilnih poslova dužno je organizirati sastanak s nadležnim entitetskim institucijama u BiH o temi poboljšanja uspješnosti u sudjelovanju u programu Horizont Europa, i o tome će informirati Vijeće ministara BiH u narednoj informaciji.

Prema podacima Europske komisije, organizacije iz BiH  su podnijele 233 aplikacije, od čega su 192 aplikacije zadovoljile pravno-formalne kriterije. Ukupno su  potpisani  ugovori o korištenju grant sredstava za 21 projekt iz programa Horizont Europa, a do kraja studenog 2022. godine za projekte iz BiH iz ovog programa je dodijeljeno 3,68 milijuna eura.

Horizont Europa se sastoji od tri glavna vertikalna stupa programa: izvrsnost u znanosti, globalni izazovi i europska industrijska konkurentnost te inovativna Europa. Organizacije iz Bosne i Hercegovine sudjeluju u dva projekta izvrsnosti u znanosti i 11 projekata u dijelu globalni izazovi i europska industrijska konkurentnost.

Sudjelovanje BiH je u porastu u programu EU-a za istraživanje u odnosu na prethodni program Horizont 2020. (2014. – 2020.).

Ministarstvo civilnih poslova i u 2023. godini implementiralo je tekući grant "Program za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda Horizont Europa" i tekući grant "Podrška tehničkoj kulturi i inovatorstvu u Bosni i Hercegovini".

Kopirati
Drag cursor here to close